swiatwemnie.pl

Pieczona kapusta

     

Smaczny wegetariański obiad albo kolacja. Podajemy z jednym z ziemniaczanych dodatków.

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Jajka kurze4sztuki
Kapusta biała1250gramów
Kminek mielony½łyżeczki
Mąka z ciecierzycy50gramów
Olej słonecznikowy100mililitrów
Sól1.5łyżeczki

1. 

kapusta biała 1250 g  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki

Kapustę na drobno kroimy. Dodajemy sól, pieprz i kminek, mieszamy i zostawiamy na 15 minut.

2. 

jajka kurze 4 sztuki

Dodajemy jajka...

3. 

mąka z ciecierzycy 50 g

...i mąkę.

4. 

olej słonecznikowy 100 ml

Na blachę wlewamy olej i kładziemy na niej kapustę. Dobrze ugniatamy.

5. 

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, przykrywamy i 20 minut pieczemy w temperaturze około 200°C. Potem odkrywamy, zmniejszamy trochę temperaturę i 20 minut dopiekamy. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim kapustę przez kolejnych 20 minut. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się