Pieczona kapusta
Smaczny wegetariański obiad albo kolacja. Podajemy z jednym z ziemniaczanych dodatków.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegetariańskie przepisy › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kapusta biała | 1250 | gramów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
mąka z ciecierzycy | 50 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
sól | 1.5 | łyżeczki |
Przepis
1.
kapusta biała 1250 gramów • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki
Kapustę na drobno kroimy. Dodajemy sól, pieprz i kminek, mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
4.
olej słonecznikowy 100 mililitrów
Na blachę wlewamy olej i kładziemy na niej kapustę. Dobrze ugniatamy.
5.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, przykrywamy i 20 minut pieczemy w temperaturze około 200°C. Potem odkrywamy, zmniejszamy trochę temperaturę i 20 minut dopiekamy. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim kapustę przez kolejnych 20 minut. Podajemy ciepłe.
Smacznego!