swiatwemnie.pl

Czosnkowy chleb

     

Pachnący i zdrowy czosnkowy chleb z domowej piekarni.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

nízka

 

 

 
 
Cukier kryształ1łyżka
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Czosnek3ząbki
Czosnek suszony¾łyżeczki
Drożdże instant2łyżeczki
Mąka chlebowa pszenna t750400gramów
Oliwa2łyżki
Suszona bazalia¾łyżeczki
Suszony szczypiorek2łyżeczki
Sól1.5łyżeczki
Twardy ser3łyżki
Woda250mililitrów

1. 

woda 250 ml  oliwa 2 łyżki  cukier kryształ 1 łyżka  sól 1.5 łyżeczki  czosnek 3 ząbki  twardy ser 3 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 400 g  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  suszona bazalia ¾ łyżeczki  suszony szczypiorek 2 łyżeczki  czosnek suszony ¾ łyżeczki  drożdże instant 2 łyżeczki

Płyny (pokojowej temperatury)+suche składniki (przeciśnięty czosnek, starty ser)+drożdże, wszystko w tej kolejności wlewamy i wsypujemy do pojemnika na pieczenie.

2. 

Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, piekarnię nastawiamy i włączamy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny, zalecany przez producenta)
Czas: około 3 godziny
Wielkość chleba: 680 (700)g
Kolor skórki: średnio ciemny

3. 

Po upieczeniu odstawiamy chleb na kilka minut żeby przestygł w pojemniku na pieczenie, potem go wyciągamy - najlepiej na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.

4. 

Przed krojeniem wyciągamy łopatkę do mieszania. (Jeśli program skrócimy, możemy wyciągnąć łopatkę do mieszania po ostatnim mieszaniu, ułatwimy sobie tym pracę przy jego wyciąganiu z upieczonego chleba. Trzeba jednak zrobić to szybko, żeby już drożdżowy chleb nie ostygł).

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się