Bananowy chleb

Zdrowy, pełnoziarnisty, bananowy chlebek z domowej piekarni.
przepis,fotoprzepis,banan,mąka chlebowa pszenna T750,Chleb,Przepisy do automatu do pieczenia
Chleb
Składniki
Składniki
| banan | 100 95 | gramów kcal | |
| cukier waniliowy | 1 19 | łyżeczka kcal | |
| drożdże instant | 2 40 | łyżeczki kcal | |
| masło | 1 111 | łyżka kcal | |
| miód | 1 50 | łyżka kcal | |
| mleko półtłuste 1,5% | 50 24 | mililitrów kcal | |
| mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
| mąka pełnoziarnista | 100 335 | gramów kcal | |
| oliwa | 1 132 | łyżka kcal | |
| sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
| woda | 150 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
woda 150 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • oliwa 1 łyżka • masło 1 łyżka • miód 1 łyżka • banan 100 gramów
Do naczynia na mieszanie i pieczenie chleba wlewamy wodę, mleko (o pokojowej temperaturze) oraz olej. Dodajemy roztopione masło, miód i banan ugnieciony widelcem.

2.
sól 1 łyżeczka • cukier waniliowy 1 łyżeczka • mąka pełnoziarnista 100 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • drożdże instant 2 łyżeczki
Na płynną część ciasta chlebowego sypiemy suche składniki. Na koniec dodajemy drożdże.

3.
Naczynie wkładamy do domowej piekarni, urządzenie programujemy i włączamy.
Program: Pełnoziarnisty.
Czas: około 3,5 godziny.
Wielkość bochenka: 680 (700) g
Kolor skórki: jasna
4.
Po upieczeniu zostawiamy chleb na parę minut do wystudzenia w naczyniu do pieczenia, potem go obracamy do góry nogami - najlepiej na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyciągamy łopatkę do mieszania i kroimy.Chlebek jest lekko słodki, wyśmienity z masłem i miodem, jak też ze świeżą cebulką i rzodkiewką.

5. Porada
Wyciąganie łopatki do mieszania z upieczonego chleba nie jest łatwe a także zostawia w chlebku mniejszą lub większą dziurę. Dlatego, jeżeli będziemy akurat w kuchni i usłyszymy ostatnie mieszanie piekarni, warto po ukończeniu mieszania szybko wyciągnąć łopatkę spod ciasta żeby dopiekało się bez niej.
Smacznego!























