swiatwemnie.pl

Bananowy chleb

     

Zdrowy, pełnoziarnisty, bananowy chlebek z domowej piekarni.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

Banan100gramów
Cukier waniliowy1łyżeczka
Drożdże instant2łyżeczki
Masło1łyżka
Miód1łyżka
Mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750250gramów
Mąka pełnoziarnista100gramów
Oliwa1łyżka
Sól1łyżeczka
Woda150mililitrów

1. 

woda 150 ml  mleko półtłuste 1,5% 50 ml  oliwa 1 łyżka  masło 1 łyżka  miód 1 łyżka  banan 100 g

Do naczynia na mieszanie i pieczenie chleba wlewamy wodę, mleko (o pokojowej temperaturze) oraz olej. Dodajemy roztopione masło, miód i banan ugnieciony widelcem.

2. 

sól 1 łyżeczka  cukier waniliowy 1 łyżeczka  mąka pełnoziarnista 100 g  mąka chlebowa pszenna T750 250 g  drożdże instant 2 łyżeczki

Na płynną część ciasta chlebowego sypiemy suche składniki. Na koniec dodajemy drożdże.

3. 

Naczynie wkładamy do domowej piekarni, urządzenie programujemy i włączamy.
Program: Pełnoziarnisty.
Czas: około 3,5 godziny.
Wielkość bochenka: 680 (700) g
Kolor skórki: jasna

4. 

Po upieczeniu zostawiamy chleb na parę minut do wystudzenia w naczyniu do pieczenia, potem go obracamy do góry nogami - najlepiej na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyciągamy łopatkę do mieszania i kroimy.Chlebek jest lekko słodki, wyśmienity z masłem i miodem, jak też ze świeżą cebulką i rzodkiewką.

5. Porada

Wyciąganie łopatki do mieszania z upieczonego chleba nie jest łatwe a także zostawia w chlebku mniejszą lub większą dziurę. Dlatego, jeżeli będziemy akurat w kuchni i usłyszymy ostatnie mieszanie piekarni, warto po ukończeniu mieszania szybko wyciągnąć łopatkę spod ciasta żeby dopiekało się bez niej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się