swiatwemnie.pl

Imbirowe ciasteczka

     

Chrupiące świąteczne ciasteczka z imbirem są po upieczeniu twarde. Trzeba je zamknąć w pojemniku na co najmniej tydzień, przez ten czas dostatecznie zmiękną.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

1. 

jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 110 g  imbir mielony 1 łyżka

Jajka mieszamy z cukrem i płaską łyżką imbiru.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 110 g

Dodajemy mąkę, mieszamy ...

3. 

mleko półtłuste 1,5%

... i wyrabiamy gęste nielepiące się ciasto. Według potrzeby możemy dodać 2-3 łyżki mleka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 2,5 mm i wykrawamy. Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. 

Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się