swiatwemnie.pl

Imbirowe ciasteczka

Imbirowe ciasteczka

    

Chrupiące świąteczne ciasteczka z imbirem są po upieczeniu twarde. Trzeba je zamknąć w pojemniku na co najmniej tydzień, przez ten czas dostatecznie zmiękną.

przepis,fotoprzepis,cukier puder,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,imbir mielony,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

Przepis

1. 

jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 110 gramów  imbir mielony 1 łyżka

Jajka mieszamy z cukrem i płaską łyżką imbiru.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 110 gramów

Dodajemy mąkę, mieszamy ...

3. 

mleko półtłuste 1,5%

... i wyrabiamy gęste nielepiące się ciasto. Według potrzeby możemy dodać 2-3 łyżki mleka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 2,5 mm i wykrawamy. Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. 

Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2023 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się