swiatwemnie.pl

Chlebowe miski na zupę

     

Jadalne miski na nietradycyjne serwowanie zup.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 g  świeże drożdże 20 g  sól  woda 320 ml

Do mąki dodajemy rozkruszone drożdże, szczyptę soli, olej, letnią wodę i wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750  olej słonecznikowy

Ciasto po wyrośnięciu przewracamy z miski na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy je na 8 równych bochenków. Bochenek delikatnie rozwałkowujemy na odpowiednio okrągły płat. Miskę lub inne podobne naczynie z żaroodpornego szkła obracamy dnem do góry i smarujemy olejem.

3. 

Rozwałkowany płat kładziemy na miskę i dobrze go dociskamy, aby pod ciastem nie zostały pęcherzyki powietrza. Według potrzeby ciasto delikatnie rozciągamy aż do dolnego brzegu miski. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe bochenki.

4. 

Miski z ciastem przekładamy na blachę i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

5. 

Następnie wkładamy blachę z miskami do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przy temperaturze 200°C przez około 25 minut.

6. 

Po upieczeniu miski chlebowe ściągamy z misek na których się piekły. W zamkniętym pojemniku możemy je przechowywać 2-3 dni. Miski są twarde. Jeżeli chcemy żeby były miękkie i ciepłe, możemy je przed serwowaniem podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund, wcześniej je zakrywając.

7. 

Jeżeli nie mamy do pieczenia wszystkich bochenków wystarczającą ilość misek, używamy ponownie wcześniej wystygłe miski. Ciasto możemy też dłuższy czas ugniatać - nie przerośnie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się