Chlebowe miski na zupę
Jadalne miski na nietradycyjne serwowanie zup.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,świeże drożdże,woda,Chleb,Bezlaktozowe
Chleb
Składniki
Składniki
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
sól | - | ||
woda | 320 | mililitrów | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • świeże drożdże 20 gramów • sól • woda 320 mililitrów
Do mąki dodajemy rozkruszone drożdże, szczyptę soli, olej, letnią wodę i wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 • olej słonecznikowy
Ciasto po wyrośnięciu przewracamy z miski na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy je na 8 równych bochenków. Bochenek delikatnie rozwałkowujemy na odpowiednio okrągły płat. Miskę lub inne podobne naczynie z żaroodpornego szkła obracamy dnem do góry i smarujemy olejem.
3.
Rozwałkowany płat kładziemy na miskę i dobrze go dociskamy, aby pod ciastem nie zostały pęcherzyki powietrza. Według potrzeby ciasto delikatnie rozciągamy aż do dolnego brzegu miski. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe bochenki.
4.
Miski z ciastem przekładamy na blachę i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
5.
Następnie wkładamy blachę z miskami do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przy temperaturze 200°C przez około 25 minut.
6.
Po upieczeniu miski chlebowe ściągamy z misek na których się piekły. W zamkniętym pojemniku możemy je przechowywać 2-3 dni. Miski są twarde. Jeżeli chcemy żeby były miękkie i ciepłe, możemy je przed serwowaniem podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund, wcześniej je zakrywając.
7.
Jeżeli nie mamy do pieczenia wszystkich bochenków wystarczającą ilość misek, używamy ponownie wcześniej wystygłe miski. Ciasto możemy też dłuższy czas ugniatać - nie przerośnie.
Smacznego!