swiatwemnie.pl

Delikatny pełnoziarnisty chleb

    

Prosty pełnoziarnisty chleb z domowej elektrycznej piekarni.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

drożdże instant2łyżeczki
kminek½łyżeczki
miód1łyżka
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka pełnoziarnista200gramów
oliwa1.5łyżki
sól1.5łyżeczki
woda250mililitrów

1. 

woda 250 mililitrów  oliwa 1.5 łyżki  miód 1 łyżka  sól 1.5 łyżeczki  kminek ½ łyżeczki  mąka pełnoziarnista 200 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  drożdże instant 2 łyżeczki

Do pojemnika na pieczenie chleba wlewamy wodę, dodajemy olej, miód, sól, kminek i obydwie mąki. Ostatnie wsypujemy drożdże. Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, nastawiamy program i piekarnię włączamy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny, podobny, zalecany przez producenta)
Czas: około 3 godziny
Wielkość bochenka: 680 (700)g
Kolor skórki: średnio ciemna

2. 

Po upieczeniu chleb zostawiamy w pojemniku na pieczenie na kilka minut by przestygł, potem obracamy - najlepiej na kratkę i ostudzamy.

3. 

Przed krojeniem wyciągamy łopatkę do mieszania. (Jeśli program uchwycimy w porę, jest możliwość wyciągnięcia łopatki po ostatnim mieszaniu, ułatwimy sobie w ten sposób pracę przy jej wybieraniu z upieczonego bochenka. Ale trzeba zrobić to w miarę szybko by już wyrastający chleb nie opadł.)

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się