Delikatny pełnoziarnisty chleb

Prosty pełnoziarnisty chleb z domowej elektrycznej piekarni.
przepis,fotoprzepis,mąka pełnoziarnista,Chleb,Przepisy do automatu do pieczenia,Bezlaktozowe
Chleb
Składniki
Składniki
drożdże instant | 2 40 | łyżeczki kcal | |
kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
miód | 1 50 | łyżka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka pełnoziarnista | 200 670 | gramów kcal | |
oliwa | 1.5 198 | łyżki kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 250 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
woda 250 mililitrów • oliwa 1.5 łyżki • miód 1 łyżka • sól 1.5 łyżeczki • kminek ½ łyżeczki • mąka pełnoziarnista 200 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • drożdże instant 2 łyżeczki
Do pojemnika na pieczenie chleba wlewamy wodę, dodajemy olej, miód, sól, kminek i obydwie mąki. Ostatnie wsypujemy drożdże. Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, nastawiamy program i piekarnię włączamy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny, podobny, zalecany przez producenta)
Czas: około 3 godziny
Wielkość bochenka: 680 (700)g
Kolor skórki: średnio ciemna

2.
Po upieczeniu chleb zostawiamy w pojemniku na pieczenie na kilka minut by przestygł, potem obracamy - najlepiej na kratkę i ostudzamy.

3.
Przed krojeniem wyciągamy łopatkę do mieszania. (Jeśli program uchwycimy w porę, jest możliwość wyciągnięcia łopatki po ostatnim mieszaniu, ułatwimy sobie w ten sposób pracę przy jej wybieraniu z upieczonego bochenka. Ale trzeba zrobić to w miarę szybko by już wyrastający chleb nie opadł.)
Smacznego!