swiatwemnie.pl

Zapiekany wieprzowy schab w ziemniaczanym placku

Zapiekany wieprzowy schab w ziemniaczanym placku

    

Podajemy ze świeżą warzywną surówką albo z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

schab z kością 500 gramów  sól

3 kotlety wieprzowego schabu wyklepujemy i solimy z każdej strony.

2. 

olej słonecznikowy 2 łyżki

Kotlety szybko smażymy na oleju.

3. 

ziemniaki 400 gramów  cebula 100 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  sól 1 łyżeczka  majeranek 1 łyżeczka  czosnek 3 ząbki

Ziemniaki obieramy i trzemy. Cebulę obieramy, trzemy i dodajemy do ziemniaków. Dosypujemy troszkę mąki, dodajemy jajko, mleko, sól, majeranek i przeciśnięty czosnek. Dobrze mieszamy.

4. 

Na dno naczynia żaroodpornego rozkładamy część ziemniaczanego ciasta. Kładziemy pierwszy kotlet, przykrywamy go ciastem, kładziemy drugi, przykrywamy ciastem ...

5. 

... kładziemy trzeci i też przykrywamy ciastem. Będą wystawać tylko kości mięsa.

6. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 45 minut do godziny. Ciepłe danie kroimy na porcje, przy czym pojedyncze cięcia robimy za mięsem, pod spód niego.

7. 

Podajemy świeżo upieczone, od razu po wystudzeniu do temperatury konsumpcyjnej.

Smacznego!

cebula100gramów
czosnek3ząbki
jajka kurze1sztuka
majeranek1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
olej słonecznikowy2łyżki
schab z kością500gramów
sól1łyżeczka
sól-
ziemniaki400gramów

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się