swiatwemnie.pl

Zapiekany wieprzowy schab w ziemniaczanym placku

    

Podajemy ze świeżą warzywną surówką albo z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula100gramów
czosnek3ząbki
jajka kurze1sztuka
majeranek1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
olej słonecznikowy2łyżki
schab z kością500gramów
sól1łyżeczka
sól-
ziemniaki400gramów

1. 

schab z kością 500 gramów  sól

3 kotlety wieprzowego schabu wyklepujemy i solimy z każdej strony.

2. 

olej słonecznikowy 2 łyżki

Kotlety szybko smażymy na oleju.

3. 

ziemniaki 400 gramów  cebula 100 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  sól 1 łyżeczka  majeranek 1 łyżeczka  czosnek 3 ząbki

Ziemniaki obieramy i trzemy. Cebulę obieramy, trzemy i dodajemy do ziemniaków. Dosypujemy troszkę mąki, dodajemy jajko, mleko, sól, majeranek i przeciśnięty czosnek. Dobrze mieszamy.

4. 

Na dno naczynia żaroodpornego rozkładamy część ziemniaczanego ciasta. Kładziemy pierwszy kotlet, przykrywamy go ciastem, kładziemy drugi, przykrywamy ciastem ...

5. 

... kładziemy trzeci i też przykrywamy ciastem. Będą wystawać tylko kości mięsa.

6. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 45 minut do godziny. Ciepłe danie kroimy na porcje, przy czym pojedyncze cięcia robimy za mięsem, pod spód niego.

7. 

Podajemy świeżo upieczone, od razu po wystudzeniu do temperatury konsumpcyjnej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się