Zapiekany wieprzowy schab w ziemniaczanym placku
Podajemy ze świeżą warzywną surówką albo z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,schab z kością,ziemniaki,czosnek,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
czosnek | 3 | ząbki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
majeranek | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
schab z kością | 500 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1.
schab z kością 500 gramów • sól
3 kotlety wieprzowego schabu wyklepujemy i solimy z każdej strony.
3.
ziemniaki 400 gramów • cebula 100 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • jajka kurze 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • sól 1 łyżeczka • majeranek 1 łyżeczka • czosnek 3 ząbki
Ziemniaki obieramy i trzemy. Cebulę obieramy, trzemy i dodajemy do ziemniaków. Dosypujemy troszkę mąki, dodajemy jajko, mleko, sól, majeranek i przeciśnięty czosnek. Dobrze mieszamy.
4.
Na dno naczynia żaroodpornego rozkładamy część ziemniaczanego ciasta. Kładziemy pierwszy kotlet, przykrywamy go ciastem, kładziemy drugi, przykrywamy ciastem ...
5.
... kładziemy trzeci i też przykrywamy ciastem. Będą wystawać tylko kości mięsa.
6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 45 minut do godziny. Ciepłe danie kroimy na porcje, przy czym pojedyncze cięcia robimy za mięsem, pod spód niego.
7.
Podajemy świeżo upieczone, od razu po wystudzeniu do temperatury konsumpcyjnej.
Smacznego!