PRZEPISY

Doskonały chleb z domowej piekarni

Doskonały chleb z domowej piekarni

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Bardzo smaczny chleb upieczony poprzez zmieszanie własnej chlebowej mieszanki.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,Chleb,Przepisy do automatu do pieczenia

Chleb

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

Składniki

Składniki

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

drożdże instant

3

59

łyżeczki

kcal

kminek mielony

½

9

łyżeczki

kcal

mleko półtłuste 1,5%

100

48

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

300

1041

gramów

kcal

mąka pełnoziarnista

240

804

gramów

kcal

nasiona słonecznika

2

175

łyżki

kcal

ocet jabłkowy

1

4

łyżka

kcal

oliwa

2

264

łyżki

kcal

otręby pszenne

1

32

łyżka

kcal

sól

2

0

łyżeczki

kcal

woda

250

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. Proces

woda 250 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  oliwa 2 łyżki  ocet jabłkowy 1 łyżka  sól 2 łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  mąka pełnoziarnista 240 gramów  nasiona słonecznika 2 łyżki  otręby pszenne 1 łyżka  kminek mielony ½ łyżeczki  drożdże instant 3 łyżeczki

Do pojemnika na pieczenie chleba wlewamy i wsypujemy w tej kolejności: płyny (pokojowej temperatury) + suche składniki + drożdże. Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, piekarnię nastawiamy i włączamy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny, podany przez producenta)
Czas: 3 godziny
Wielkość chleba : 900g
Kolor skórki : średnio ciemna

Do pojemnika na pieczenie chleba wlewamy i...

2. 

Chleb z wymienionej mieszanki możemy upiec także w piekarniku po ręcznym wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta.

Chleb z wymienionej mieszanki możemy upiec także...

3. 

Po upieczeniu zostawiamy chleb na kilka minut by ostygł w pojemniku potem go wyciągamy - najlepiej na kratkę, zostawiamy do ostudzenia. Wyciągamy łopatkę do mieszania i chleb kroimy.

Po upieczeniu zostawiamy chleb na kilka minut by...

4. Typ

Wyciąganie łopatki do mieszania chleba z upieczonego chleba idzie dość ciężko a po wyciągnięciu jej w chlebie zostaje mniejsza albo większa dziurka. Dlatego, jeśli jesteśmy jeszcze w kuchni podczas ostatniego mieszania chleba w piekarni, najlepiej jest po tym mieszaniu łopatkę szybko spod ciasta wyciągnąć i pieczenie można kontynuować dalej bez niej.

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się