Doskonały chleb z domowej piekarni

Bardzo smaczny chleb upieczony poprzez zmieszanie własnej chlebowej mieszanki.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,Chleb,Przepisy do automatu do pieczenia
Chleb
Składniki
Składniki
| cukier kryształ | 1 21  | łyżeczka kcal  | |
| drożdże instant | 3 59  | łyżeczki kcal  | |
| kminek mielony | ½ 9  | łyżeczki kcal  | |
| mleko półtłuste 1,5% | 100 48  | mililitrów kcal  | |
| mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041  | gramów kcal  | |
| mąka pełnoziarnista | 240 804  | gramów kcal  | |
| nasiona słonecznika | 2 175  | łyżki kcal  | |
| ocet jabłkowy | 1 4  | łyżka kcal  | |
| oliwa | 2 264  | łyżki kcal  | |
| otręby pszenne | 1 32  | łyżka kcal  | |
| sól | 2 0  | łyżeczki kcal  | |
| woda | 250 0  | mililitrów kcal  | 
Przepis
1. Proces
woda 250 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • oliwa 2 łyżki • ocet jabłkowy 1 łyżka • sól 2 łyżeczki • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • mąka pełnoziarnista 240 gramów • nasiona słonecznika 2 łyżki • otręby pszenne 1 łyżka • kminek mielony ½ łyżeczki • drożdże instant 3 łyżeczki
Do pojemnika na pieczenie chleba wlewamy i wsypujemy w tej kolejności: płyny (pokojowej temperatury) + suche składniki + drożdże. Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, piekarnię nastawiamy i włączamy. 
 Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny, podany przez producenta) 
 Czas: 3 godziny 
 Wielkość chleba : 900g 
 Kolor skórki : średnio ciemna

2.
Chleb z wymienionej mieszanki możemy upiec także w piekarniku po ręcznym wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta.

3.
Po upieczeniu zostawiamy chleb na kilka minut by ostygł w pojemniku potem go wyciągamy - najlepiej na kratkę, zostawiamy do ostudzenia. Wyciągamy łopatkę do mieszania i chleb kroimy.

4. Typ
Wyciąganie łopatki do mieszania chleba z upieczonego chleba idzie dość ciężko a po wyciągnięciu jej w chlebie zostaje mniejsza albo większa dziurka. Dlatego, jeśli jesteśmy jeszcze w kuchni podczas ostatniego mieszania chleba w piekarni, najlepiej jest po tym mieszaniu łopatkę szybko spod ciasta wyciągnąć i pieczenie można kontynuować dalej bez niej.
Smacznego!



















