swiatwemnie.pl

Doskonały chleb z domowej piekarni

    

Bardzo smaczny chleb upieczony poprzez zmieszanie własnej chlebowej mieszanki.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ1łyżeczka
drożdże instant3łyżeczki
kminek mielony½łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
mąka pełnoziarnista240gramów
nasiona słonecznika2łyżki
ocet jabłkowy1łyżka
oliwa2łyżki
otręby pszenne1łyżka
sól2łyżeczki
woda250mililitrów

1. Proces

woda 250 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  oliwa 2 łyżki  ocet jabłkowy 1 łyżka  sól 2 łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  mąka pełnoziarnista 240 gramów  nasiona słonecznika 2 łyżki  otręby pszenne 1 łyżka  kminek mielony ½ łyżeczki  drożdże instant 3 łyżeczki

Do pojemnika na pieczenie chleba wlewamy i wsypujemy w tej kolejności: płyny (pokojowej temperatury) + suche składniki + drożdże. Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, piekarnię nastawiamy i włączamy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny, podany przez producenta)
Czas: 3 godziny
Wielkość chleba : 900g
Kolor skórki : średnio ciemna

Proces

2. 

Chleb z wymienionej mieszanki możemy upiec także w piekarniku po ręcznym wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta.

3. 

Po upieczeniu zostawiamy chleb na kilka minut by ostygł w pojemniku potem go wyciągamy - najlepiej na kratkę, zostawiamy do ostudzenia. Wyciągamy łopatkę do mieszania i chleb kroimy.

4. Typ

Wyciąganie łopatki do mieszania chleba z upieczonego chleba idzie dość ciężko a po wyciągnięciu jej w chlebie zostaje mniejsza albo większa dziurka. Dlatego, jeśli jesteśmy jeszcze w kuchni podczas ostatniego mieszania chleba w piekarni, najlepiej jest po tym mieszaniu łopatkę szybko spod ciasta wyciągnąć i pieczenie można kontynuować dalej bez niej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się