Doskonały chleb z domowej piekarni

Bardzo smaczny chleb upieczony poprzez zmieszanie własnej chlebowej mieszanki.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,Chleb,Przepisy do automatu do pieczenia
Chleb
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
drożdże instant | 3 59 | łyżeczki kcal | |
kminek mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
mąka pełnoziarnista | 240 804 | gramów kcal | |
nasiona słonecznika | 2 175 | łyżki kcal | |
ocet jabłkowy | 1 4 | łyżka kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
otręby pszenne | 1 32 | łyżka kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 250 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Proces
woda 250 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • oliwa 2 łyżki • ocet jabłkowy 1 łyżka • sól 2 łyżeczki • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • mąka pełnoziarnista 240 gramów • nasiona słonecznika 2 łyżki • otręby pszenne 1 łyżka • kminek mielony ½ łyżeczki • drożdże instant 3 łyżeczki
Do pojemnika na pieczenie chleba wlewamy i wsypujemy w tej kolejności: płyny (pokojowej temperatury) + suche składniki + drożdże. Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, piekarnię nastawiamy i włączamy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny, podany przez producenta)
Czas: 3 godziny
Wielkość chleba : 900g
Kolor skórki : średnio ciemna

2.
Chleb z wymienionej mieszanki możemy upiec także w piekarniku po ręcznym wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta.

3.
Po upieczeniu zostawiamy chleb na kilka minut by ostygł w pojemniku potem go wyciągamy - najlepiej na kratkę, zostawiamy do ostudzenia. Wyciągamy łopatkę do mieszania i chleb kroimy.

4. Typ
Wyciąganie łopatki do mieszania chleba z upieczonego chleba idzie dość ciężko a po wyciągnięciu jej w chlebie zostaje mniejsza albo większa dziurka. Dlatego, jeśli jesteśmy jeszcze w kuchni podczas ostatniego mieszania chleba w piekarni, najlepiej jest po tym mieszaniu łopatkę szybko spod ciasta wyciągnąć i pieczenie można kontynuować dalej bez niej.
Smacznego!