Miodowa kremówka
Tradycyjny ulubiony smakołyk z naszej kuchni.
przepis,fotoprzepis,budyń waniliowy w proszku,miód,masło,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 110 | gramów | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
cukier puder | 50 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 250 | gramów | |
miód | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 290 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
rum | 2 | łyżki | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
śmietan-fix | 16 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 1000 mililitrów • cukier kryształ 150 gramów
Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów • budyń waniliowy w proszku 110 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów
Mąkę i budyń w proszku mieszamy w mleku i dolewamy do wrzącego mleka. Gotujemy do zgęstnienia.
3.
żółtko jajka 2 sztuki
Dodajemy żółtka i podgotowujemy. Przekładamy do miski i wystudzamy, często mieszając, do temperatury pokojowej.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • cukier puder 50 gramów • miód 50 gramów • masło 50 gramów • rum 2 łyżki • soda oczyszczona ½ łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka • żółtko jajka 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, miód, pokrojone masło, rum, sodę oczyszczoną, jajko i żółtko.
5.
Wyrabiamy ciasto.
6.
Ciasto rozdzielamy na połowę. Z jednej połówki rozwałkowujemy na papierze do pieczenia cienki plaster, który za pomocą noża wyrównujemy na prostokąt około 35x25 cm. Ciasto podczas rozwałkowywania lekko posypujemy mąką żeby się nam nie lepiło do wałka.
7.
Drugą połowę ciasta przygotowujemy tak samo jak pierwszą i delikatnie je nacinamy na 12 równych części.
8.
Plastry wykładamy na blachy na pieczenie razem z papierem i stopniowo pieczemy w temperaturze 180°C 5 minut.
10.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 16 gramów
Krem rozsmarowujemy na pierwszy płat. Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę i rozsmarowujemy na kremie.
11.
Przykrywamy płatem pokrojonym na kostki i wkładamy na kilka godzin do lodówki żeby stężało.
Smacznego!