PRZEPISY

Miodowa kremówka

Miodowa kremówka

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Tradycyjny ulubiony smakołyk z naszej kuchni.

przepis,fotoprzepis,budyń waniliowy w proszku,miód,masło,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku

110

391

gramów

kcal

cukier kryształ

150

603

gramów

kcal

cukier puder

50

194

gramów

kcal

cukier puder

0

??

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

miód

50

164

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

1200

576

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

290

1007

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

rum

2

72

łyżki

kcal

soda oczyszczona

½

0

łyżeczki

kcal

śmietan-fix

16

56

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

500

1555

mililitrów

kcal

żółtko jajka

3

171

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 1000 mililitrów  cukier kryształ 150 gramów

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia....

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów  budyń waniliowy w proszku 110 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów

Mąkę i budyń w proszku mieszamy w mleku i dolewamy do wrzącego mleka. Gotujemy do zgęstnienia.

Mąkę i budyń w proszku mieszamy w mleku i...

3. 

żółtko jajka 2 sztuki

Dodajemy żółtka i podgotowujemy. Przekładamy do miski i wystudzamy, często mieszając, do temperatury pokojowej.

Dodajemy żółtka i podgotowujemy. Przekładamy...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  cukier puder 50 gramów  miód 50 gramów  masło 50 gramów  rum 2 łyżki  soda oczyszczona ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, miód, pokrojone masło, rum, sodę oczyszczoną, jajko i żółtko.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, miód,...

5. 

Wyrabiamy ciasto.

Wyrabiamy ciasto....

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozdzielamy na połowę. Z jednej połówki rozwałkowujemy na papierze do pieczenia cienki plaster, który za pomocą noża wyrównujemy na prostokąt około 35x25 cm. Ciasto podczas rozwałkowywania lekko posypujemy mąką żeby się nam nie lepiło do wałka.

Ciasto rozdzielamy na połowę. Z jednej połówki...

7. 

Drugą połowę ciasta przygotowujemy tak samo jak pierwszą i delikatnie je nacinamy na 12 równych części.

Drugą połowę ciasta przygotowujemy tak samo jak...

8. 

Plastry wykładamy na blachy na pieczenie razem z papierem i stopniowo pieczemy w temperaturze 180°C 5 minut.

Plastry wykładamy na blachy na pieczenie razem z...

9. 

masło 200 gramów

Do letniej budyniowej masy dodajemy pokrojone masło i ubijamy na krem.

Do letniej budyniowej masy dodajemy pokrojone...

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Krem rozsmarowujemy na pierwszy płat. Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę i rozsmarowujemy na kremie.

Krem rozsmarowujemy na pierwszy płat. Ze...

11. 

Przykrywamy płatem pokrojonym na kostki i wkładamy na kilka godzin do lodówki żeby stężało.

Przykrywamy płatem pokrojonym na kostki i...

12. 

cukier puder

Przed podawaniem kroimy według naznaczonych kresek i posypujemy przesianym cukrem.

Przed podawaniem kroimy według naznaczonych...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się