swiatwemnie.pl

Lodowe kostki

Proponujemy przepis na bardzo ulubiony kremowy smakołyk. Lodowe plastry czy kostki? To zależy od Was ile porcji potrzebujecie nakroić :)

 

Ilość porcji: 18

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

woda 50 ml  kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

Gorącą wodą zalewamy kawę i odstawiamy do wystudzenia.

2. 

orzechy włoskie 100 g

Orzechy mielimy.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 g  mąka tortowa pszenna T450 100 g  proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

4. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 100 g

Żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy wystudzoną kawę.

6. 

Dodajemy orzechy,...

7. 

... przygotowane mąki ...

8. 

... i pianę z białek.

9. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (25 x 30 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C.

10. 

mleko półtłuste 1,5% 750 ml  cukier kryształ 30 g  mąka chlebowa pszenna T750 90 g

W mleku mieszamy mąkę i cukier, gotujemy gęstą kaszę. Odstawiamy do wystudzenia.

11. 

masło 250 g  cukier puder 100 g

Masło mieszamy z cukrem. Dodajemy kaszę.

12. 

Gładki krem równomiernie rozsmarowujemy na upieczonym spodzie. Odstawiamy do lodówki żeby stężało.

13. 

czekolada do gotowania 150 g  margaryna 30 g

Czekoladę z margaryną na polewę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej.

14. 

Czekoladową polewę smarujemy na stężony krem.

15. 

Przed podaniem kroimy. Jeśli nam czekoladowa polewa bardzo stężała, kroimy ją ostrym nożem, który nagrzewamy sobie w gorącej wodzie. Nóż po wyciągnięciu z wody delikatnie wycieramy i przekrawamy polewę. Po ponownym stężeniu nakrojonej polewy dokrawamy kostki.

16. 

Ciasto jest najsmaczniejsze gdy jest dobrze schłodzone.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się