PRZEPISY

Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Doskonałe zapiekane cienkie plasterki ziemniaków ze śmietaną i serem. Idealne do uzupełniania kalorii :)

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,śmietana do ubijania (30-33%),Dodatki ziemniaczane,Kuchnia francuska,Bezglutenowe

Dodatki ziemniaczane

Kuchnia francuska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony4szczypty
masło20gramów
ser półtwardy dojrzewający 100gramów
sól4szczypty
ziemniaki900gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 900 gramów

Ziemniaki obieramy i myjemy.

2. 

Ziemniaki kroimy na plasterki grubości około 2 mm.

3. 

ser półtwardy dojrzewający  100 gramów

Ser na drobno trzemy.

4. 

masło 20 gramów

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  sól 4 szczypty  czarny pieprz mielony 4 szczypty

Około ćwierć ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia. Warstwę solimy, pieprzymy, posypujemy ćwiartką sera i polewamy ćwiartką śmietany.

6. 

Tak samo robimy kolejne dwie warstwy i na koniec ostatnią ćwiartkę, ale już bez sera.

7. 

Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie