Zapiekane ziemniaki

Doskonałe zapiekane cienkie plasterki ziemniaków ze śmietaną i serem. Idealne do uzupełniania kalorii :)
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,śmietana do ubijania (30-33%),Dodatki ziemniaczane,Kuchnia francuska,Bezglutenowe
Dodatki ziemniaczane
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | 4 ?? | szczypty kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
ser półtwardy dojrzewający | 100 345 | gramów kcal | |
sól | 4 0 | szczypty kcal | |
ziemniaki | 900 828 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
Ziemniaki kroimy na plasterki grubości około 2 mm.



5.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • sól 4 szczypty • czarny pieprz mielony 4 szczypty
Około ćwierć ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia. Warstwę solimy, pieprzymy, posypujemy ćwiartką sera i polewamy ćwiartką śmietany.

6.
Tak samo robimy kolejne dwie warstwy i na koniec ostatnią ćwiartkę, ale już bez sera.

7.
Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!