Zapiekane ziemniaki
![Zapiekane ziemniaki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001791/img_pl_4x3/zapiekane-ziemniaki_00180.jpg)
Doskonałe zapiekane cienkie plasterki ziemniaków ze śmietaną i serem. Idealne do uzupełniania kalorii :)
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,śmietana do ubijania (30-33%),Dodatki ziemniaczane,Kuchnia francuska,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dodatki ziemniaczane
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | 4 | szczypty | |
masło | 20 | gramów | |
ser półtwardy dojrzewający | 100 | gramów | |
sól | 4 | szczypty | |
ziemniaki | 900 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001791/small/IMG_9535.jpg)
2.
Ziemniaki kroimy na plasterki grubości około 2 mm.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001791/small/IMG_9540.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001791/small/IMG_9536.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001791/small/IMG_9539.jpg)
5.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • sól 4 szczypty • czarny pieprz mielony 4 szczypty
Około ćwierć ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia. Warstwę solimy, pieprzymy, posypujemy ćwiartką sera i polewamy ćwiartką śmietany.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001791/small/IMG_9542.jpg)
6.
Tak samo robimy kolejne dwie warstwy i na koniec ostatnią ćwiartkę, ale już bez sera.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001791/small/IMG_9544.jpg)
7.
Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001791/small/IMG_9547_web.jpg)
Smacznego!