swiatwemnie.pl

Kapusta włoska na śmietanie

Kapusta włoska na śmietanie

    

Podstawowy przepis na kapustę na śmietanie. Według własnych preferencji możecie ją ulepszyć dodając czosnek, smażoną cebulkę, albo posypać nasionami słonecznika lub sezamu.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

kapusta włoska 400 gramów

Z kapusty odłamujemy liście i myjemy w zimnej wodzie.

2. 

Z liści odkrawamy twardą środkową część.

3. 

Liście kroimy na mniejsze kawałki.

4. 

sól ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki

Kapustę dusimy w woku pod przykryciem (albo w garnku) z odrobiną wody. Dusimy tylko 10 minut, aby liście częściowo zachowały swoją chrupkość. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów

Dodajemy śmietanę i jeszcze 5 minut razem gotujemy często mieszając.

Smacznego!

czarny pieprz mielony¼łyżeczki
kapusta włoska400gramów
mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
sól¼łyżeczki
śmietana do ubijania (30-33%)100mililitrów

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się