PRZEPISY

Kapusta włoska na śmietanie

Kapusta włoska na śmietanie

Podstawowy przepis na kapustę na śmietanie. Według własnych preferencji możecie ją ulepszyć dodając czosnek, smażoną cebulkę, albo posypać nasionami słonecznika lub sezamu.

przepis,fotoprzepis,kapusta włoska,śmietana do ubijania (30-33%),Dodatki warzywne,Bezglutenowe

Dodatki warzywne

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony¼łyżeczki
kapusta włoska400gramów
mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
sól¼łyżeczki
śmietana do ubijania (30-33%)100mililitrów

 

Przepis

1. 

kapusta włoska 400 gramów

Z kapusty odłamujemy liście i myjemy w zimnej wodzie.

2. 

Z liści odkrawamy twardą środkową część.

3. 

Liście kroimy na mniejsze kawałki.

4. 

sól ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki

Kapustę dusimy w woku pod przykryciem (albo w garnku) z odrobiną wody. Dusimy tylko 10 minut, aby liście częściowo zachowały swoją chrupkość. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów

Dodajemy śmietanę i jeszcze 5 minut razem gotujemy często mieszając.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się