swiatwemnie.pl

Kapusta włoska na śmietanie

    

Podstawowy przepis na kapustę na śmietanie. Według własnych preferencji możecie ją ulepszyć dodając czosnek, smażoną cebulkę, albo posypać nasionami słonecznika lub sezamu.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

 

 

czarny pieprz mielony¼łyżeczki
kapusta włoska400gramów
mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
sól¼łyżeczki
śmietana do ubijania (30-33%)100mililitrów

1. 

kapusta włoska 400 gramów

Z kapusty odłamujemy liście i myjemy w zimnej wodzie.

2. 

Z liści odkrawamy twardą środkową część.

3. 

Liście kroimy na mniejsze kawałki.

4. 

sól ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki

Kapustę dusimy w woku pod przykryciem (albo w garnku) z odrobiną wody. Dusimy tylko 10 minut, aby liście częściowo zachowały swoją chrupkość. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów

Dodajemy śmietanę i jeszcze 5 minut razem gotujemy często mieszając.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się