Kapusta włoska na śmietanie
Podstawowy przepis na kapustę na śmietanie. Według własnych preferencji możecie ją ulepszyć dodając czosnek, smażoną cebulkę, albo posypać nasionami słonecznika lub sezamu.
przepis,fotoprzepis,kapusta włoska,śmietana do ubijania (30-33%),Dodatki warzywne,Bezglutenowe
Dodatki warzywne
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
kapusta włoska | 400 | gramów | |
mielona gałka muszkatołowa | ¼ | łyżeczki | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów |
Przepis
2.
Z liści odkrawamy twardą środkową część.
3.
Liście kroimy na mniejsze kawałki.
4.
sól ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki
Kapustę dusimy w woku pod przykryciem (albo w garnku) z odrobiną wody. Dusimy tylko 10 minut, aby liście częściowo zachowały swoją chrupkość. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
5.
śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów
Dodajemy śmietanę i jeszcze 5 minut razem gotujemy często mieszając.
Smacznego!