swiatwemnie.pl

Jabłkowe ciasto z czekoladą

    

Delikatne jesienne ciasto z ulubionych jabłek.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

białko jajka4sztuki
budyń waniliowy w proszku74gramów
cukier kryształ2łyżki
cukier puder150gramów
czekolada 70%10gramów
jabłka1200gramów
masło50gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
proszek do pieczenia5łyżeczek
woda300mililitrów
żółtko jajka4sztuki

1. 

żółtko jajka 4 sztuki  olej słonecznikowy 100 mililitrów  cukier puder 150 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Żółtka ubijamy razem z cukrem na pianę. Dodajemy olej i mleko. Wszystko razem mieszamy.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  proszek do pieczenia 5 łyżeczek

Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mikserem mieszamy.

3. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę, którą delikatnie dodajemy do ciasta.

4. 

Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy na 180°C 15 minut. Upieczony korpus odstawiamy do ostudzenia.

5. 

jabłka 1200 gramów  cukier kryształ 2 łyżki  woda 150 mililitrów

Jabłka obieramy, usuwamy środek z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, podlewamy wodą, zasypujemy cukrem i dusimy 10 minut. Garnek odstawiamy i jeszcze gorące jabłka blenderem miksujemy.

6. 

woda 150 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

W wodzie mieszamy budynie w proszku.

7. 

Wymieszany budyń dodajemy do rozmiksowanych jabłek i gotujemy dopóki masa nie zgęstnieje.

8. 

Jeszcze ciepłą masę wylewamy na upieczony korpus, rozsmarowujemy i odstawiamy do ostudzenia.

9. 

czekolada 70% 10 gramów  masło 50 gramów

Nad parą roztapiamy czekoladę i masło.

10. 

Czekoladę równomiernie rozsmarowujemy po wierzchu ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się