PRZEPISY

Bożonarodzeniowe choineczki

Bożonarodzeniowe choineczki

Wesołe bożonarodzeniowe babeczki.

przepis,fotoprzepis,kasztanowe puree,kasztanowe puree,śmietana do ubijania (30-33%),Muffiny,Boże Narodzenie

Muffiny

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
cukier puder60gramów
cukrowe posypki kolorowe-
kasztanowe puree250gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55060gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
skrobia kukurydziana20gramów
woda60mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów
żelatyna spożywcza1łyżka
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. Kasztanowe muffiny

żółtko jajka 3 sztuki  cukier puder 60 gramów  białko jajka 3 sztuki

Żółtka mieszamy z cukrem. Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

woda 30 mililitrów  kasztanowe puree 125 gramów

Do żółtek dodajemy wodę, rozmrożone kasztanowe puree,...

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

... mąkę z proszkiem do pieczenia ...

4. 

... i gęstą pianę z białek.

5. 

Za pomocą łyżki do lodów ciasto rozdzielamy do papierowych koszyczków na muffiny włożonych do formy na muffiny.

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. Kasztanowy krem

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  skrobia kukurydziana 20 gramów

Z mleka i skrobi gotujemy gęsty budyń.

8. 

kasztanowe puree 125 gramów

Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree ...

9. 

... i dobrze mieszamy.

10. 

żelatyna spożywcza 1 łyżka  woda 30 mililitrów

W wodzie rozpuszczamy żelatynę i delikatnie ją podgrzewamy. Mieszamy w niej łyżkę z kremu i żelatynę wlewamy do całego kremu, mieszamy. Wkładamy do stężenia na godzinę do lodówki.

11. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów

Ubijamy bitą śmietanę i dodajemy ją do kremu.

12. 

Krem wkładamy do woreczka cukierniczego ...

13. 

cukrowe posypki kolorowe

... i warstwowo formujemy choineczki na muffinowych korpusach. Ozdabiamy kolorową posypką.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się