Bożonarodzeniowe choineczki
![Bożonarodzeniowe choineczki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001326/img_pl_4x3/bozonarodzeniowe-choineczki_00180.jpg)
Wesołe bożonarodzeniowe babeczki.
przepis,fotoprzepis,kasztanowe puree,kasztanowe puree,śmietana do ubijania (30-33%),Muffiny,Boże Narodzenie
Muffiny
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier puder | 60 | gramów | |
cukrowe posypki kolorowe | - | ||
kasztanowe puree | 250 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
skrobia kukurydziana | 20 | gramów | |
woda | 60 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
żelatyna spożywcza | 1 | łyżka | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Kasztanowe muffiny
żółtko jajka 3 sztuki • cukier puder 60 gramów • białko jajka 3 sztuki
Żółtka mieszamy z cukrem. Z białek ubijamy gęstą pianę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4228.jpg)
2.
woda 30 mililitrów • kasztanowe puree 125 gramów
Do żółtek dodajemy wodę, rozmrożone kasztanowe puree,...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4229.jpg)
3.
mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
... mąkę z proszkiem do pieczenia ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4232.jpg)
4.
... i gęstą pianę z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4234.jpg)
5.
Za pomocą łyżki do lodów ciasto rozdzielamy do papierowych koszyczków na muffiny włożonych do formy na muffiny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4235.jpg)
6.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4239.jpg)
7. Kasztanowy krem
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • skrobia kukurydziana 20 gramów
Z mleka i skrobi gotujemy gęsty budyń.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4238.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4241.jpg)
9.
... i dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4245.jpg)
10.
żelatyna spożywcza 1 łyżka • woda 30 mililitrów
W wodzie rozpuszczamy żelatynę i delikatnie ją podgrzewamy. Mieszamy w niej łyżkę z kremu i żelatynę wlewamy do całego kremu, mieszamy. Wkładamy do stężenia na godzinę do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4248.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4244.jpg)
12.
Krem wkładamy do woreczka cukierniczego ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4252.jpg)
13.
... i warstwowo formujemy choineczki na muffinowych korpusach. Ozdabiamy kolorową posypką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001326/small/IMG_4265.jpg)
Smacznego!