Kasztanowe koszyczki

Kruche ciasteczka z delikatnym kasztanowym kremem.
przepis,fotoprzepis,kasztanowe puree,rum,Babeczki,Boże Narodzenie
Babeczki
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 20 81 | gramów kcal | |
cukier puder | 125 485 | gramów kcal | |
czekolada | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kasztanowe puree | 250 528 | gramów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 521 | gramów kcal | |
niskotłuszczowe mleko 0,5% | 200 78 | mililitrów kcal | |
rum | 1 36 | łyżka kcal | |
skrobia kukurydziana | 25 91 | gramów kcal |
Przepis
1. Kasztanowe nadzienie
niskotłuszczowe mleko 0,5% 200 mililitrów • cukier kryształ 20 gramów • skrobia kukurydziana 25 gramów
Z mleka, cukru i skrobi gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.



4.
Na koniec do kremu dodajemy wystudzony budyń.

5. Linieckie koszyczki
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • masło 100 gramów • cukier puder 50 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Z mąki, masła, cukru i jajek wyrabiamy ciasto.

6.
Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.

7.
Ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm na posypanej mąką stolnicy. Wykrawamy kółeczka a te wgniatamy do foremek na koszyczki o średnicy około 6,5 cm.

8.
Pieczemy 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni. Upieczone ciepłe koszyczki wyciągamy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.

9.
Koszyczki napełniamy kremem.


Smacznego!