swiatwemnie.pl

Kasztanowe koszyczki

    

Kruche ciasteczka z delikatnym kasztanowym kremem.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier kryształ20gramów
cukier puder125gramów
czekolada-
jajka kurze1sztuka
kasztanowe puree250gramów
masło250gramów
mąka chlebowa pszenna T750150gramów
niskotłuszczowe mleko 0,5%200mililitrów
rum1łyżka
skrobia kukurydziana25gramów

1. Kasztanowe nadzienie

niskotłuszczowe mleko 0,5% 200 mililitrów  cukier kryształ 20 gramów  skrobia kukurydziana 25 gramów

Z mleka, cukru i skrobi gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.

Kasztanowe nadzienie

2. 

masło 150 gramów  cukier puder 75 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

3. 

kasztanowe puree 250 gramów  rum 1 łyżka

Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree i rum.

4. 

Na koniec do kremu dodajemy wystudzony budyń.

5. Linieckie koszyczki

mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  masło 100 gramów  cukier puder 50 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Z mąki, masła, cukru i jajek wyrabiamy ciasto.

Linieckie koszyczki

6. 

Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.

7. 

Ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm na posypanej mąką stolnicy. Wykrawamy kółeczka a te wgniatamy do foremek na koszyczki o średnicy około 6,5 cm.

8. 

Pieczemy 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni. Upieczone ciepłe koszyczki wyciągamy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.

9. 

Koszyczki napełniamy kremem.

10. 

czekolada

Ozdabiamy roztopioną czekoladą. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się