Truskawkowe babeczki z kremem mascarpone
![Truskawkowe babeczki z kremem mascarpone](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000891/img_pl_4x3/truskawkowe-babeczki-z-kremem-mascarpone_00180.jpg)
Delikatne babeczki z waniliowego ciasta, ozdobione kremem z mascarpone i kawałkami świeżych truskawek.
przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,śmietana do ubijania (30-33%),truskawki,truskawki,Muffiny,Sezonowe przepisy
Muffiny
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cukier puder | 20 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
laska wanilii | 1 | sztuka | |
mascarpone | 100 | gramów | |
masło | 115 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 70 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
truskawki | 250 | gramów | |
śmietan-fix | 5 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 | mililitrów |
Przepis
1.
masło 115 gramów • cukier kryształ 120 gramów • jajka kurze 3 sztuki • laska wanilii 1 sztuka
Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy jajka i wanilię z laski wanilii.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000891/small/IMG_6101.jpg)
2.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 70 mililitrów • sól • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
W mniejszej misce mieszamy mąki, dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mąkę wsypujemy do maślanej masy, dodajemy mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000891/small/IMG_6102.jpg)
3.
Za pomocą elektrycznego miksera ubijamy gładkie ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000891/small/IMG_6103.jpg)
4. Ciastem wypełniamy foremki
Ciastem wypełniamy foremki na muffiny, pieczemy około 20 minut na 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000891/small/IMG_6105.jpg)
5. Przygotowanie kremu
śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • mascarpone 100 gramów • śmietan-fix 5 gramów • cukier puder 20 gramów
Podczas pieczenia babeczek przygotowujemy sobie krem. Śmietanę do ubicia ubijamy ze śmietan-fix i cukrem na gęsto. Dodajemy mascarpone. Razem mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000891/small/IMG_6106.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000891/small/IMG_6108.jpg)
7. Ozdabianie
truskawki 100 gramów
Krem nakładamy do rękawa cukierniczego, pojedyncze babeczki ozdabiamy kremem i posypujemy kawałkami truskawek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000891/small/IMG_6110.jpg)
Smacznego!