swiatwemnie.pl

Truskawkowe babeczki z kremem mascarpone

    

Delikatne babeczki z waniliowego ciasta, ozdobione kremem z mascarpone i kawałkami świeżych truskawek.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

masło 115 gramów  cukier kryształ 120 gramów  jajka kurze 3 sztuki  laska wanilii 1 sztuka

Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy jajka i wanilię z laski wanilii.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 70 mililitrów  sól  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

W mniejszej misce mieszamy mąki, dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mąkę wsypujemy do maślanej masy, dodajemy mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy.

3. 

Za pomocą elektrycznego miksera ubijamy gładkie ciasto.

4. Ciastem wypełniamy foremki

Ciastem wypełniamy foremki na muffiny, pieczemy około 20 minut na 180 °C.

Ciastem wypełniamy foremki

5. Przygotowanie kremu

śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów  mascarpone 100 gramów  śmietan-fix 5 gramów  cukier puder 20 gramów

Podczas pieczenia babeczek przygotowujemy sobie krem. Śmietanę do ubicia ubijamy ze śmietan-fix i cukrem na gęsto. Dodajemy mascarpone. Razem mieszamy.

Przygotowanie kremu

6. 

truskawki 150 gramów

Truskawki oczyszczamy, blenderem je miksujemy. Dodajemy do kremu.

7. Ozdabianie

truskawki 100 gramów

Krem nakładamy do rękawa cukierniczego, pojedyncze babeczki ozdabiamy kremem i posypujemy kawałkami truskawek.

Ozdabianie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się