swiatwemnie.pl

Truskawkowe babeczki z kremem mascarpone

     

Delikatne babeczki z waniliowego ciasta, ozdobione kremem z mascarpone i kawałkami świeżych truskawek.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

masło 115 g  cukier kryształ 120 g  jajka kurze 3 sztuki  laska wanilii 1 sztuka

Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy jajka i wanilię z laski wanilii.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 g  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  mleko półtłuste 1,5% 70 ml  sól  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

W mniejszej misce mieszamy mąki, dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mąkę wsypujemy do maślanej masy, dodajemy mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy.

3. 

Za pomocą elektrycznego miksera ubijamy gładkie ciasto.

4. Ciastem wypełniamy foremki

Ciastem wypełniamy foremki na muffiny, pieczemy około 20 minut na 180 °C.

Ciastem wypełniamy foremki

5. Przygotowanie kremu

śmietana do ubijania (30-33%) 150 ml  mascarpone 100 g  śmietan-fix 5 g  cukier puder 20 g

Podczas pieczenia babeczek przygotowujemy sobie krem. Śmietanę do ubicia ubijamy ze śmietan-fix i cukrem na gęsto. Dodajemy mascarpone. Razem mieszamy.

Przygotowanie kremu

6. 

truskawki 150 g

Truskawki oczyszczamy, blenderem je miksujemy. Dodajemy do kremu.

7. Ozdabianie

truskawki 100 g

Krem nakładamy do rękawa cukierniczego, pojedyncze babeczki ozdabiamy kremem i posypujemy kawałkami truskawek.

Ozdabianie

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się