PRZEPISY

Piernikowa rolada z bitą śmietaną

Piernikowa rolada z bitą śmietaną

Bożonarodzeniowy zapach i smak tej oto prostej rolady was z pewnością zachwyci.

przepis,fotoprzepis,cynamon mielony,przyprawa do piernika,śmietana do ubijania (30-33%),Rolady,Boże Narodzenie

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier puder1łyżka
cukier puder-
cukier trzcinowy4łyżki
cynamon mielony1łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T5504łyżki
proszek do pieczenia1łyżeczka
przyprawa do piernika1łyżeczka
sól1szczypta
śmietan-fix2opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)400mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

cukier trzcinowy 4 łyżki  żółtko jajka 4 sztuki

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cynamon mielony 1 łyżeczka  przyprawa do piernika 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Mieszamy.

4. 

Do ubitych białek dodajemy ubite żółtka.

5. 

Dodajemy przygotowaną mąkę.

6. 

Ciasto wylewamy na blachę (42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

7. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

9. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania  cukier puder 1 łyżka

Ze śmietan ubijamy gęstą bitą śmietanę, dodajemy śmietan-fix i cukier.

10. 

Roladę rozwijamy i usuwamy papier do pieczenia. Równomiernie smarujemy ją bitą śmietaną.

11. 

Zawijamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki do stężenia.

12. 

cukier puder

Przed podawaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie