Piernikowa rolada z bitą śmietaną
Bożonarodzeniowy zapach i smak tej oto prostej rolady was z pewnością zachwyci.
przepis,fotoprzepis,cynamon mielony,przyprawa do piernika,śmietana do ubijania (30-33%),Rolady,Boże Narodzenie
Rolady
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 1 | łyżka | |
cukier puder | - | ||
cukier trzcinowy | 4 | łyżki | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 4 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
przyprawa do piernika | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | szczypta | |
śmietan-fix | 2 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 400 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
3.
mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • cynamon mielony 1 łyżeczka • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Mieszamy.
4.
Do ubitych białek dodajemy ubite żółtka.
5.
Dodajemy przygotowaną mąkę.
6.
Ciasto wylewamy na blachę (42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
7.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
8.
Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.
9.
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania • cukier puder 1 łyżka
Ze śmietan ubijamy gęstą bitą śmietanę, dodajemy śmietan-fix i cukier.
10.
Roladę rozwijamy i usuwamy papier do pieczenia. Równomiernie smarujemy ją bitą śmietaną.
11.
Zawijamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki do stężenia.
Smacznego!