PRZEPISY

Piernikowa rolada z bitą śmietaną

Piernikowa rolada z bitą śmietaną

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Bożonarodzeniowy zapach i smak tej oto prostej rolady was z pewnością zachwyci.

przepis,fotoprzepis,cynamon mielony,przyprawa do piernika,śmietana do ubijania (30-33%),Rolady,Boże Narodzenie

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier puder1łyżka
cukier puder-
cukier trzcinowy4łyżki
cynamon mielony1łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T5504łyżki
proszek do pieczenia1łyżeczka
przyprawa do piernika1łyżeczka
sól1szczypta
śmietan-fix2opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)400mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

cukier trzcinowy 4 łyżki  żółtko jajka 4 sztuki

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

2. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cynamon mielony 1 łyżeczka  przyprawa do piernika 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do...

4. 

Do ubitych białek dodajemy ubite żółtka.

Do ubitych białek dodajemy ubite żółtka....

5. 

Dodajemy przygotowaną mąkę.

Dodajemy przygotowaną mąkę....

6. 

Ciasto wylewamy na blachę (42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto wylewamy na blachę (42x32 cm) wyłożoną...

7. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C....

8. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do...

9. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania  cukier puder 1 łyżka

Ze śmietan ubijamy gęstą bitą śmietanę, dodajemy śmietan-fix i cukier.

Ze śmietan ubijamy gęstą bitą śmietanę,...

10. 

Roladę rozwijamy i usuwamy papier do pieczenia. Równomiernie smarujemy ją bitą śmietaną.

Roladę rozwijamy i usuwamy papier do pieczenia....

11. 

Zawijamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki do stężenia.

Zawijamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki...

12. 

cukier puder

Przed podawaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy.

Przed podawaniem posypujemy przesianym cukrem...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się