swiatwemnie.pl

Świąteczne muffiny

Miękkie i puszyste okazyjne muffinki.

 

Ilość porcji: 14

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:    

 

 
 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 400 g  cukier kryształ 120 g  kakao proszek 2 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka  mleko półtłuste 1,5% 300 ml  śmietana do ubijania (30-33%) 50 ml  olej słonecznikowy 100 ml  jajka kurze 2 sztuki  dżem morelowy 3 łyżki  soda oczyszczona 1 łyżeczka  przyprawa do pierników 2 łyżeczki

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i cynamon. Dolewamy mleko, śmietanę i olej. Dodajemy jajka i dżem. Wszystko mieszamy łychą i dosypujemy sodę z proszkiem do pieczenia.

2. 

Potem masę dobrze ubijamy, najlepiej elektrycznym mikserem.

3. 

mielone orzechy włoskie 50 g

Łychą wmieszamy mielone orzechy.

4. 

Ciasto wypełniamy prawie pod wierzch do papierowych koszyczków włożonych do foremek na muffiny.

5. 

Pieczemy w piekarniku w 180°C 25-30 minut. Blachę umieszczamy na najwyższym poziomie w piekarniku.

6. 

polewa czekoladowa 150 g

Po upieczeniu zostawiamy muffiny do wystygnięcia i wybieramy je z foremek. W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę. Wierzchołki muffin zanurzamy w niej...

7. 

... i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.

8. 

Marcepan 50 g

Marcepan rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią. Wykrawamy z niego gwiazdeczki. Odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.

9. 

Gwiazdeczki lekko zwilżamy wodą...

10. 

... i następnie przyklejamy na muffiny.

11. 

Przechowujemy w chłodnym miejscu. Pieczywo wypiekamy okazyjnie i konsumujemy w przeciągu 3-4 dni.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się