swiatwemnie.pl

Świąteczne muffiny

    

Miękkie i puszyste okazyjne muffinki.

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  cukier kryształ 120 gramów  kakao proszek 2 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  powidło morelowe 3 łyżki  soda oczyszczona 1 łyżeczka  przyprawa do pierników 2 łyżeczki

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i cynamon. Dolewamy mleko, śmietanę i olej. Dodajemy jajka i dżem. Wszystko mieszamy łychą i dosypujemy sodę z proszkiem do pieczenia.

2. 

Potem masę dobrze ubijamy, najlepiej elektrycznym mikserem.

3. 

mielone orzechy włoskie 50 gramów

Łychą wmieszamy mielone orzechy.

4. 

Ciasto wypełniamy prawie pod wierzch do papierowych koszyczków włożonych do foremek na muffiny.

5. 

Pieczemy w piekarniku w 180°C 25-30 minut. Blachę umieszczamy na najwyższym poziomie w piekarniku.

6. 

polewa czekoladowa 150 gramów

Po upieczeniu zostawiamy muffiny do wystygnięcia i wybieramy je z foremek. W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę. Wierzchołki muffin zanurzamy w niej...

7. 

... i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.

8. 

Marcepan 50 gramów

Marcepan rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią. Wykrawamy z niego gwiazdeczki. Odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.

9. 

Gwiazdeczki lekko zwilżamy wodą...

10. 

... i następnie przyklejamy na muffiny.

11. 

Przechowujemy w chłodnym miejscu. Pieczywo wypiekamy okazyjnie i konsumujemy w przeciągu 3-4 dni.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się