Kasztanowe niedźwiedzie łapki
Delikatne, puszyste ciasteczka. Smaczna odmiana tradycyjnych świątecznych ciasteczek - niedźwiedzie łapki.
przepis,fotoprzepis,kasztanowe puree,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kakao proszek | 10 | gramów | |
kasztanowe puree | 250 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 10 | gramów |
Przepis
3.
kasztanowe puree 250 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ręką mieszamy ciasto, które jest nieco lepkie. Wkładamy je do lodówki na godzinę żeby stężało.
5.
Ciasto po częściach wyciągamy z lodówki. Formujemy z niego odpowiednio wielkie kulki (ich wielkość zależy od wielkości foremek). Kulki wkładamy do foremki i ugniatamy. Ciasto musi być ugniecione maksymalnie do połowy foremki - podczas pieczenia ciasto urośnie i wypełni ją całą.
6.
Napełnione foremki układamy na blachę i 15 minut pieczemy w temperaturze 180°C.
7.
Jeszcze ciepłe wyciągamy z foremek...
Smacznego!