Karmelowy likier
przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,śmietana do ubijania (30-33%),rum,Likiery,Boże Narodzenie,Bezglutenowe
Likiery
Składniki
Składniki
cukier waniliowy | 40 | gramów | |
rum | 200 | mililitrów | |
skondensowane słodzone mleko | 300 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
skondensowane słodzone mleko 300 mililitrów
Zamkniętą puszkę słodzonego gęstego skondensowanego mleka gotujemy w wodzie 2 godziny. W tym czasie zawartość puszki skarmelizuje się.
2.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • cukier waniliowy 40 gramów
Ze słodkiej śmietany i waniliowych cukrów ubijamy gęstą pianę. Puszkę z mlekiem odstawiamy do ostudzenia i otwieramy ją. Skarmelizowaną zawartość dodajemy do wymieszanej śmietany.
Smacznego!