Karmelowy likier
![Karmelowy likier](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000549/img_pl_4x3/karmelowy-likier_00180.jpg)
przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,śmietana do ubijania (30-33%),rum,Likiery,Boże Narodzenie,Bezglutenowe
Likiery
Składniki
Składniki
cukier waniliowy | 40 | gramów | |
rum | 200 | mililitrów | |
skondensowane słodzone mleko | 300 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
skondensowane słodzone mleko 300 mililitrów
Zamkniętą puszkę słodzonego gęstego skondensowanego mleka gotujemy w wodzie 2 godziny. W tym czasie zawartość puszki skarmelizuje się.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000549/small/IMG_2618w.jpg)
2.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • cukier waniliowy 40 gramów
Ze słodkiej śmietany i waniliowych cukrów ubijamy gęstą pianę. Puszkę z mlekiem odstawiamy do ostudzenia i otwieramy ją. Skarmelizowaną zawartość dodajemy do wymieszanej śmietany.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000549/small/IMG_0168.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000549/small/IMG_0170.jpg)
Smacznego!