swiatwemnie.pl

Pierniczki z białą polewą

Ulubione Bożonarodzeniowe ciasteczka przypominające małe zimowe śnieżne kulki :)

 

Ilość porcji: 30

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Ciasto

masło 60 g  cukier puder 120 g  mąka chlebowa pszenna T750 250 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  przyprawa do piernika ½ łyżeczki  cynamon mielony 1 łyżeczka  migdały mielone 50 g  miód 1 łyżka  mleko tłuste 3,5% 3 łyżki  jajka kurze 1 sztuka

Z masła, cukru, mąki, proszku do pieczenia, przyprawy do piernika, cynamonu, migdałów, miodu, mleka i jajka wyrabiamy ciasto. Dobrze ugniecione ciasto rozdzielamy na dwie połowy i formujemy na kształt wałków o średnicy 3 cm. Wałeczki zapakowujemy do folii i wkładamy na godzinę do lodówki.

Ciasto

2. 

Ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy na kółeczka grubości około 2 cm.

3. 

Z kółeczek formujemy kuleczki. Te kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdą spłaszczamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 200°C. Upieczone pierniczki odstawiamy do wystudzenia.

4. Śmietanowo - cukrowa polewa

śmietana do ubijania (30-33%) 100 ml  cukier puder 200 g

Śmietanę ubijamy z cukrem ...

Śmietanowo - cukrowa polewa

5. 

... i pierniczki kuchenną pensetą maczamy w polewie.

6. 

Kładziemy je na porcelanowym talerzu i odstawiamy aż polewa stężeje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się