PRZEPISY

Pierniczki z białą polewą

Pierniczki z białą polewą

Ulubione Bożonarodzeniowe ciasteczka przypominające małe zimowe śnieżne kulki :)

przepis,fotoprzepis,masło,przyprawa do piernika,cynamon mielony,migdały mielone,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder320gramów
cynamon mielony1łyżeczka
jajka kurze1sztuka
masło60gramów
migdały mielone50gramów
miód1łyżka
mleko tłuste 3,5%3łyżki
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
przyprawa do piernika½łyżeczki
śmietana do ubijania (30-33%)100mililitrów

 

Przepis

1. Ciasto

masło 60 gramów  cukier puder 120 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  przyprawa do piernika ½ łyżeczki  cynamon mielony 1 łyżeczka  migdały mielone 50 gramów  miód 1 łyżka  mleko tłuste 3,5% 3 łyżki  jajka kurze 1 sztuka

Z masła, cukru, mąki, proszku do pieczenia, przyprawy do piernika, cynamonu, migdałów, miodu, mleka i jajka wyrabiamy ciasto. Dobrze ugniecione ciasto rozdzielamy na dwie połowy i formujemy na kształt wałków o średnicy 3 cm. Wałeczki zapakowujemy do folii i wkładamy na godzinę do lodówki.

2. 

Ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy na kółeczka grubości około 2 cm.

3. 

Z kółeczek formujemy kuleczki. Te kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdą spłaszczamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 200°C. Upieczone pierniczki odstawiamy do wystudzenia.

4. Śmietanowo - cukrowa polewa

śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów  cukier puder 200 gramów

Śmietanę ubijamy z cukrem ...

5. 

... i pierniczki kuchenną pensetą maczamy w polewie.

6. 

Kładziemy je na porcelanowym talerzu i odstawiamy aż polewa stężeje.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się