PRZEPISY

Bożonarodzeniowe czekoladowe kuleczki

Bożonarodzeniowe czekoladowe kuleczki

Delikatne kremowe kuleczki.

przepis,fotoprzepis,czekolada 85%,masło,masło,masło,śmietana do ubijania (30-33%),czekolada do gotowania,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie

Wyroby cukiernicze

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biała czekolada-
cukier puder50gramów
czekolada 85%80gramów
czekolada do gotowania100gramów
jajka kurze2sztuki
masło180gramów
masło-
migdały mielone50gramów
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
ozdoby cukiernicze - perełki cukrowe-
proszek do pieczenia8gramów
rum1łyżka
śmietana do ubijania (30-33%)100mililitrów

 

Przepis

1. Ciasto

czekolada 85% 80 gramów

Czekoladę rozpuszczamy nad parą.

2. 

masło 80 gramów  cukier puder 50 gramów

Masło ubijamy z cukrem i czekoladą.

3. 

jajka kurze 2 sztuki

Stopniowo dodajemy jajka.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów  migdały mielone 50 gramów

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone migdały.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wykładamy do natłuszczonej, mąką posypanej tortowej formy i pieczemy. Pieczemy w temperaturze 170°C 25-30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.

6. Krem

śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów  czekolada do gotowania 100 gramów  masło 100 gramów

Śmietanę podgrzewamy, ściągamy z ognia i dodajemy do niej nakrojoną czekoladę. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy miękkie masło i ubijamy.

7. Kuleczki

Ciasto delikatnie kruszymy i dodajemy do kremu.

8. 

rum 1 łyżka  biała czekolada  ozdoby cukiernicze - perełki cukrowe

Dolewamy rumu i mieszamy. Masę wkładamy na godzinę do lodówki. Potem z niej formujemy tej samej wielkości kuleczki, które ponownie na godzinę wkładamy do lodówki. Potem je dekorujemy białą czekoladą i perłowymi ozdobami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie