swiatwemnie.pl

Bożonarodzeniowe czekoladowe kuleczki

Delikatne kremowe kuleczki.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Ciasto

czekolada 85% 80 g

Czekoladę rozpuszczamy nad parą.

Ciasto

2. 

masło 80 g  cukier puder 50 g

Masło ubijamy z cukrem i czekoladą.

3. 

jajka kurze 2 sztuki

Stopniowo dodajemy jajka.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 50 g  proszek do pieczenia 8 g  migdały mielone 50 g

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone migdały.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wykładamy do natłuszczonej, mąką posypanej tortowej formy i pieczemy. Pieczemy w temperaturze 170°C 25-30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.

6. Krem

śmietana do ubijania (30-33%) 100 ml  czekolada do gotowania 100 g  masło 100 g

Śmietanę podgrzewamy, ściągamy z ognia i dodajemy do niej nakrojoną czekoladę. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy miękkie masło i ubijamy.

Krem

7. Kuleczki

Ciasto delikatnie kruszymy i dodajemy do kremu.

Kuleczki

8. 

rum 1 łyżka  biała czekolada  ozdoby cukiernicze - perełki cukrowe

Dolewamy rumu i mieszamy. Masę wkładamy na godzinę do lodówki. Potem z niej formujemy tej samej wielkości kuleczki, które ponownie na godzinę wkładamy do lodówki. Potem je dekorujemy białą czekoladą i perłowymi ozdobami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się