swiatwemnie.pl

Śmietanowa zupa z soczewicą i batatami

     

Ulubiona zupa z soczewicą ma dzięki dodaniu słodkich ziemniaków więcej wartości odżywczych i delikatnie słodki smak. Będzie smakować zwłaszcza dzieciom.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

słodkie ziemniaki 300 g  woda 300 ml

Bataty myjemy, według potrzeby oczyszczamy (nie obieramy) i kroimy na małe kostki. Wkładamy do wody, dodajemy sól i 10 minut gotujemy.

2. 

soczewica sterylizowana 300 g

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy odcedzoną soczewicę.

3. 

słodka śmietana do gotowania 500 ml  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżeczka

W śmietanie mieszamy mąkę i wlewamy do zupy. Mieszamy, dodajemy cukier i zagotowujemy.

4. 

sok z cytryny 2 łyżki

Do odstawionej zupy wlewamy sok z cytryny.

5. 

masło 30 g

Dodajemy kawałek masła.

6. 

nać pietruszki

Natkę pietruszki siekamy...

7. 

... i według smaku dodajemy do porcji zupy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się