PRZEPISY

Ciasteczka linieckie

Ciasteczka linieckie

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Przepis na lubiane przez wszystkich kruche ciasteczka.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,margaryna,cukier puder,powidło morelowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

cukier puder

180

699

gramów

kcal

cukier waniliowy

8

29

gramów

kcal

cukrowe posypki kolorowe

0

??

kcal

dżem z owoców leśnych

1

??

sztuka

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

margaryna

280

2417

gramów

kcal

mielone orzechy włoskie

100

674

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

500

1735

gramów

kcal

polewa czekoladowa

100

587

gramów

kcal

powidło morelowe

1

??

sztuka

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

sól

0

??

kcal

żółtko jajka

2

114

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  margaryna 280 gramów  cukier puder 180 gramów  sól  mielone orzechy włoskie 100 gramów  cukier waniliowy 8 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka

Masło lub margarynę kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Gdy tylko zmięknie dodajemy do niego mąkę, cukier, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka jajek oraz całe jajko. Mieszamy ciasto ręcznie.

Masło lub margarynę kroimy na mniejsze kawałki...

2. Wałkujemy cienkie ciasto

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę, aby dojrzało. Piekarnik rozgrzewamy do 150 ° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę,...

3. Wykrawanie

Z ciasta wykrawamy blachę kółeczek i blachę grzybków lub gwiazdeczek. Staramy się, aby ilość jednych i drugich była taka sama.

Z ciasta wykrawamy blachę kółeczek i blachę...

4. Pieczenie

Poszczególne kawałki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 minut v 150 ° C. Gdy ciastka będą upieczone, odstawiamy je, aby wystygły.

Poszczególne kawałki przenosimy na blachę...

5. Łączenie i zdobienie

powidło morelowe 1 sztuka  dżem z owoców leśnych 1 sztuka  polewa czekoladowa 100 gramów  cukrowe posypki kolorowe

Kółeczko smarujemy dżemem a na jego wierzch kładziemy kruche ciasteczko w kształcie gwiazdki albo grzybka. Gotowe ciasteczka ozdabiamy czekoladową polewą cukierniczą i kolorową cukrową dekoracją.

Kółeczko smarujemy dżemem a na jego wierzch...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się