Ciasteczka linieckie

Przepis na lubiane przez wszystkich kruche ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,margaryna,cukier puder,powidło morelowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 180 699 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 8 29 | gramów kcal | |
cukrowe posypki kolorowe | 0 ?? | kcal | |
dżem z owoców leśnych | 1 ?? | sztuka kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
margaryna | 280 2417 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 100 674 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
polewa czekoladowa | 100 587 | gramów kcal | |
powidło morelowe | 1 ?? | sztuka kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • margaryna 280 gramów • cukier puder 180 gramów • sól • mielone orzechy włoskie 100 gramów • cukier waniliowy 8 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • żółtko jajka 2 sztuki • jajka kurze 1 sztuka
Masło lub margarynę kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Gdy tylko zmięknie dodajemy do niego mąkę, cukier, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka jajek oraz całe jajko. Mieszamy ciasto ręcznie.

2. Wałkujemy cienkie ciasto
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę, aby dojrzało. Piekarnik rozgrzewamy do 150 ° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

3. Wykrawanie
Z ciasta wykrawamy blachę kółeczek i blachę grzybków lub gwiazdeczek. Staramy się, aby ilość jednych i drugich była taka sama.

4. Pieczenie
Poszczególne kawałki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 minut v 150 ° C. Gdy ciastka będą upieczone, odstawiamy je, aby wystygły.

5. Łączenie i zdobienie
powidło morelowe 1 sztuka • dżem z owoców leśnych 1 sztuka • polewa czekoladowa 100 gramów • cukrowe posypki kolorowe
Kółeczko smarujemy dżemem a na jego wierzch kładziemy kruche ciasteczko w kształcie gwiazdki albo grzybka. Gotowe ciasteczka ozdabiamy czekoladową polewą cukierniczą i kolorową cukrową dekoracją.

Smacznego!