swiatwemnie.pl

Zupa ziemniaczana z ciecierzycą i soczewicą

     

Smaczna i szybka śmietanowo-mleczna strączkowa zupa, która was nasyci i rozgrzeje. Przed podawaniem posypujemy mieloną kolendrą, lub doprawiamy sokiem z cytryny.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

 

ciecierzyca sterylizowana300gramów
cukier kryształ½łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75030gramów
soczewica sterylizowana300gramów
sól1łyżeczka
woda600mililitrów
ziemniaki250gramów
śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

1. 

ziemniaki 250 gramów  woda 600 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kostki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.

2. 

ciecierzyca sterylizowana 300 gramów

Dodajemy odcedzoną ciecierzycę...

3. 

soczewica sterylizowana 300 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki

...i odcedzoną soczewicę. Doprawiamy odrobiną cukru.

4. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów

Śmietanę mieszamy z mlekiem i mąką. Zawiesinę dodajemy do zupy i zagotowujemy. Według smaku dosalamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się