swiatwemnie.pl

Kokosowe kwiatki

    

Wspaniałe bożonarodzeniowe kokosowo - kakaowe ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

białko jajka4sztuki
cukier puder320gramów
cukier waniliowy16gramów
kakao proszek100gramów
masło250gramów
mąka chlebowa pszenna T750260gramów
rum2łyżki
wiórki kokosowe200gramów
żółtko jajka2sztuki

1. Wyrabianie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 260 gramów  kakao proszek 100 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  masło 250 gramów  cukier puder 120 gramów  rum 2 łyżki

Mąkę mieszamy z kakaem, cukrem pudrem, żółtkami, masłem i rumem. Ugniatamy ręcznie ciasto, które potem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Wyrabianie ciasta

2. Wałkowanie ciasta

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy do grubości około 5 mm. Wykrawamy z niego kwiaty albo inne kształty.

Wałkowanie ciasta

3. Ubijanie śmietany

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 200 gramów  cukier waniliowy 16 gramów  wiórki kokosowe 200 gramów

Z białek ubijamy pianę, do której dodajemy cukier, cukier waniliowy i kokos.

Ubijanie śmietany

4. Pieczenie

Masę nakładamy łyżeczką na kwiatki. Pieczemy na blasze przez 10 minut w temperaturze 150 °C.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się