swiatwemnie.pl

Bananowo-budyniowe ciasto

    

Ciasto z bananami, które dzięki swoim właściwościom antydepresyjnym potrafią poprawić nam nastrój.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

jajka kurze 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 750 mililitrów  cukier kryształ 120 gramów  budyń czekoladowy - proszek 80 gramów

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku i gotujemy gęsty budyń.

2. 

Do gorącego budyniu dodajemy przygotowane żółtka i pianę z białek.

3. 

ciasto francuskie 275 gramów  mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt okrągłej formy w której będziemy piec ciasto.

4. 

banan 800 gramów

Ciasto wkładamy do formy i naciągamy je na jej brzegi. Banany obieramy i gęsto układamy na cieście, zagiętą stroną w dół. Jeśli używamy silikonowej formy podkładamy sobie pod nią blachę, forma jest elastyczna a ciasto będzie dość ciężkie, tak się nim będzie lżej manipulować.

5. 

Na banany równomiernie rozcieramy gorący ugotowany budyń.

6. 

słodkie migdały 80 gramów  masło 30 gramów  cukier puder 30 gramów  cukier waniliowy 10 gramów  bułka tarta 15 gramów

Migdały na drobno siekamy albo mielimy. Wkładamy je do miski, dodajemy masło, cukier, cukier waniliowy, bułkę tartą i wytwarzamy posypkę - kruszonkę.

7. 

Kruszonką posypujemy budyń.

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C 35-40 minut. Upieczone ciasto wystudzamy i kroimy je na tortowe kawałki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się