Bananowo-budyniowe ciasto
Ciasto z bananami, które dzięki swoim właściwościom antydepresyjnym potrafią poprawić nam nastrój.
przepis,fotoprzepis,budyń czekoladowy - proszek,ciasto francuskie,banan,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
banan | 800 | gramów | |
budyń czekoladowy - proszek | 80 | gramów | |
bułka tarta | 15 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cukier puder | 30 | gramów | |
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 30 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 750 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
słodkie migdały | 80 | gramów |
Przepis
1.
jajka kurze 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 750 mililitrów • cukier kryształ 120 gramów • budyń czekoladowy - proszek 80 gramów
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku i gotujemy gęsty budyń.
2.
Do gorącego budyniu dodajemy przygotowane żółtka i pianę z białek.
3.
ciasto francuskie 275 gramów • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt okrągłej formy w której będziemy piec ciasto.
4.
banan 800 gramów
Ciasto wkładamy do formy i naciągamy je na jej brzegi. Banany obieramy i gęsto układamy na cieście, zagiętą stroną w dół. Jeśli używamy silikonowej formy podkładamy sobie pod nią blachę, forma jest elastyczna a ciasto będzie dość ciężkie, tak się nim będzie lżej manipulować.
5.
Na banany równomiernie rozcieramy gorący ugotowany budyń.
6.
słodkie migdały 80 gramów • masło 30 gramów • cukier puder 30 gramów • cukier waniliowy 10 gramów • bułka tarta 15 gramów
Migdały na drobno siekamy albo mielimy. Wkładamy je do miski, dodajemy masło, cukier, cukier waniliowy, bułkę tartą i wytwarzamy posypkę - kruszonkę.
7.
Kruszonką posypujemy budyń.
8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C 35-40 minut. Upieczone ciasto wystudzamy i kroimy je na tortowe kawałki.
Smacznego!