swiatwemnie.pl

Wesoła nadziewana babka

Łagodny, kolorowy i smaczny wypiek.

 

Ilość porcji: 8

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Babka

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 4 łyżki  woda 4 łyżki

Żółtka mieszamy z cukrem i wodą.

Babka

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki  proszek do pieczenia ½ opakowania

Do jajek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 4 sztuki

Dodajemy gęstą pianę ubitą z białek.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do niewielkiej formy na babkę, którą przed tym smarujemy masłem i posypujemy mąką. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 - 20 minut.

5. Krem czekoladowy

czekolada 75 g  mleko półtłuste 1,5% 50 ml

Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej.

Krem czekoladowy

6. 

żółtko jajka 2 sztuki

Dodajemy żółtka i czekoladową masę zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

7. 

masło 100 g

Masło kroimy, odkładamy aby zmiękło. Następnie dodajemy je do czekoladowej masy i ubijamy na pianę.

8. Nadziewanie babki

dżem porzeczkowy 3 łyżki

Babkę przekrawamy na trzy warstwy. Na dolnej warstwie rozsmarowujemy dżem i kładziemy na niej środkową warstwę.

Nadziewanie babki

9. 

Na środkową warstwę nanosimy połowę kremu.

10. 

Kładziemy ostatnią warstwę i całą babkę smarujemy resztą kremu.

11. 

cukrowe posypki kolorowe

Krem posypujemy wielobarwnymi, cukierniczymi ozdobami.

12. 

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się