Wesoła nadziewana babka

Łagodny, kolorowy i smaczny wypiek.
przepis,fotoprzepis,czekolada,dżem porzeczkowy,Babki,Wielkanoc
Babki
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
cukier puder | 4 156 | łyżki kcal | |
cukrowe posypki kolorowe | 0 ?? | kcal | |
czekolada | 75 385 | gramów kcal | |
dżem porzeczkowy | 3 104 | łyżki kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 24 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 4 214 | łyżki kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | ½ ?? | opakowania kcal | |
woda | 4 0 | łyżki kcal | |
żółtko jajka | 6 342 | sztuk kcal |
Przepis
1. Babka
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 4 łyżki • woda 4 łyżki
Żółtka mieszamy z cukrem i wodą.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki • proszek do pieczenia ½ opakowania
Do jajek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.


4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy do niewielkiej formy na babkę, którą przed tym smarujemy masłem i posypujemy mąką. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 - 20 minut.

5. Krem czekoladowy
czekolada 75 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów
Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej.

6.
żółtko jajka 2 sztuki
Dodajemy żółtka i czekoladową masę zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

7.
masło 100 gramów
Masło kroimy, odkładamy aby zmiękło. Następnie dodajemy je do czekoladowej masy i ubijamy na pianę.

8. Nadziewanie babki
dżem porzeczkowy 3 łyżki
Babkę przekrawamy na trzy warstwy. Na dolnej warstwie rozsmarowujemy dżem i kładziemy na niej środkową warstwę.

9.
Na środkową warstwę nanosimy połowę kremu.

10.
Kładziemy ostatnią warstwę i całą babkę smarujemy resztą kremu.


12.

Smacznego!