swiatwemnie.pl

Nadziewane koszyczki babuni

    

Tradycyjne ciastka bożonarodzeniowe, które, tak jak dla mnie, będą niezapomnianym wspomnieniem dla waszych dzieci. Przepis ten w niezmienionej formie istnieje już od ponad 50 lat.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  cukier puder 80 gramów  masło 200 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  skórka z cytryny  cukier waniliowy 20 gramów

Do mąki dodajemy cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto.

Przygotowanie ciasta

2. 

Wciskamy ciasto do foremek.

3. 

Pieczemy przy 200°C przez około 15 minut.

4. 

Korpusy wyciągamy z foremek, gdy są jeszcze gorące.

5. 

powidło według własnego wyboru 1 łyżeczka

Koszyczki napełniamy powidłem ...

6. 

wiśnie 3 sztuki

... wiśniami (3 szt.) ...

7. Przygotowanie kakaowego nadzienia

biszkopty 8 sztuk  rum 100 mililitrów  masło 150 gramów  cukier puder 80 gramów  kakao proszek ½ łyżki

... oraz kakaowym nadzieniem, które przygotowujemy w następujący sposób: biszkopty rozgniatamy z rumem, potem dodajemy masło, cukier i kakao. Mieszamy.

Przygotowanie kakaowego nadzienia

8. 

czekolada 85% 100 gramów  masło  mleko półtłuste 1,5%

Koszyczki polewamy polewą z roztopionej czekolady. Dekorujemy połówką orzecha włoskiego, migdałem lub czym tylko chcesz według własnego smaku i wyboru. Gotowe koszyczki odstawiamy na jakiś czas do lodówki, aby stężały.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się