Nadziewane koszyczki babuni
Tradycyjne ciastka bożonarodzeniowe, które, tak jak dla mnie, będą niezapomnianym wspomnieniem dla waszych dzieci. Przepis ten w niezmienionej formie istnieje już od ponad 50 lat.
przepis,fotoprzepis,masło,masło,masło,biszkopty,rum,czekolada 85%,Babeczki,Boże Narodzenie
Babeczki
Składniki
Składniki
biszkopty | 8 | sztuk | |
cukier puder | 160 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
czekolada 85% | 100 | gramów | |
kakao proszek | ½ | łyżki | |
masło | 350 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
powidło według własnego wyboru | 1 | łyżeczka | |
rum | 100 | mililitrów | |
skórka z cytryny | - | ||
wiśnie | 3 | sztuki | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • cukier puder 80 gramów • masło 200 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • skórka z cytryny • cukier waniliowy 20 gramów
Do mąki dodajemy cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto.

2.
Wciskamy ciasto do foremek.

3.
Pieczemy przy 200°C przez około 15 minut.

4.
Korpusy wyciągamy z foremek, gdy są jeszcze gorące.



7. Przygotowanie kakaowego nadzienia
biszkopty 8 sztuk • rum 100 mililitrów • masło 150 gramów • cukier puder 80 gramów • kakao proszek ½ łyżki
... oraz kakaowym nadzieniem, które przygotowujemy w następujący sposób: biszkopty rozgniatamy z rumem, potem dodajemy masło, cukier i kakao. Mieszamy.

8.
czekolada 85% 100 gramów • masło • mleko półtłuste 1,5%
Koszyczki polewamy polewą z roztopionej czekolady. Dekorujemy połówką orzecha włoskiego, migdałem lub czym tylko chcesz według własnego smaku i wyboru. Gotowe koszyczki odstawiamy na jakiś czas do lodówki, aby stężały.

Smacznego!