Nadziewane koszyczki babuni

Tradycyjne ciastka bożonarodzeniowe, które, tak jak dla mnie, będą niezapomnianym wspomnieniem dla waszych dzieci. Przepis ten w niezmienionej formie istnieje już od ponad 50 lat.
przepis,fotoprzepis,masło,masło,masło,biszkopty,rum,czekolada 85%,Babeczki,Boże Narodzenie
Babeczki
Składniki
Składniki
biszkopty | 80 318 | gramów kcal | |
cukier puder | 160 621 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 20 73 | gramów kcal | |
czekolada 85% | 100 600 | gramów kcal | |
kakao proszek | ½ 16 | łyżki kcal | |
masło | 350 2569 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 1068 | gramów kcal | |
powidło według własnego wyboru | 24 240 | łyżeczek kcal | |
rum | 100 239 | mililitrów kcal | |
skórka z cytryny | 0 ?? | kcal | |
wiśnie | 72 ?? | sztuk kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • cukier puder 80 gramów • masło 200 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • skórka z cytryny • cukier waniliowy 20 gramów
Do mąki dodajemy cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto.

2.
Wciskamy ciasto do foremek.

3.
Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 170 °C.

4.
Korpusy wyciągamy z foremek, gdy są jeszcze gorące.



7. Przygotowanie kakaowego nadzienia
biszkopty 80 gramów • rum 100 mililitrów • masło 150 gramów • cukier puder 80 gramów • kakao proszek ½ łyżki
... oraz kakaowym nadzieniem, które przygotowujemy w następujący sposób: biszkopty rozgniatamy z rumem, potem dodajemy masło, cukier i kakao. Mieszamy.

8.
czekolada 85% 100 gramów • masło • mleko półtłuste 1,5%
Koszyczki polewamy polewą z roztopionej czekolady. Dekorujemy połówką orzecha włoskiego, migdałem lub czym tylko chcesz według własnego smaku i wyboru. Gotowe koszyczki odstawiamy na jakiś czas do lodówki, aby stężały.

Smacznego!