PRZEPISY

Nadziewane koszyczki babuni

Nadziewane koszyczki babuni

Tradycyjne ciastka bożonarodzeniowe, które, tak jak dla mnie, będą niezapomnianym wspomnieniem dla waszych dzieci. Przepis ten w niezmienionej formie istnieje już od ponad 50 lat.

przepis,fotoprzepis,masło,masło,masło,biszkopty,rum,czekolada 85%,Babeczki,Boże Narodzenie

Babeczki

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biszkopty8sztuk
cukier puder160gramów
cukier waniliowy20gramów
czekolada 85%100gramów
kakao proszek½łyżki
masło350gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%-
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
powidło według własnego wyboru1łyżeczka
rum100mililitrów
skórka z cytryny-
wiśnie3sztuki
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  cukier puder 80 gramów  masło 200 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  skórka z cytryny  cukier waniliowy 20 gramów

Do mąki dodajemy cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto.

2. 

Wciskamy ciasto do foremek.

3. 

Pieczemy przy 200°C przez około 15 minut.

4. 

Korpusy wyciągamy z foremek, gdy są jeszcze gorące.

5. 

powidło według własnego wyboru 1 łyżeczka

Koszyczki napełniamy powidłem ...

6. 

wiśnie 3 sztuki

... wiśniami (3 szt.) ...

7. Przygotowanie kakaowego nadzienia

biszkopty 8 sztuk  rum 100 mililitrów  masło 150 gramów  cukier puder 80 gramów  kakao proszek ½ łyżki

... oraz kakaowym nadzieniem, które przygotowujemy w następujący sposób: biszkopty rozgniatamy z rumem, potem dodajemy masło, cukier i kakao. Mieszamy.

8. 

czekolada 85% 100 gramów  masło  mleko półtłuste 1,5%

Koszyczki polewamy polewą z roztopionej czekolady. Dekorujemy połówką orzecha włoskiego, migdałem lub czym tylko chcesz według własnego smaku i wyboru. Gotowe koszyczki odstawiamy na jakiś czas do lodówki, aby stężały.

Smacznego!

© 2011 - 2023 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie