swiatwemnie.pl

Nadziewane koszyczki babuni

Tradycyjne ciastka bożonarodzeniowe, które, tak jak dla mnie, będą niezapomnianym wspomnieniem dla waszych dzieci. Przepis ten w niezmienionej formie istnieje już od ponad 50 lat.

 

Ilość porcji: 24

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 300 g  cukier puder 80 g  masło 200 g  żółtko jajka 2 sztuki  skórka z cytryny  cukier waniliowy 20 g

Do mąki dodajemy cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto.

Przygotowanie ciasta

2. 

Wciskamy ciasto do foremek.

3. 

Pieczemy przy 200°C przez około 15 minut.

4. 

Korpusy wyciągamy z foremek, gdy są jeszcze gorące.

5. 

powidło według własnego wyboru 1 łyżeczka

Koszyczki napełniamy powidłem ...

6. 

wiśnie 3 sztuki

... wiśniami (3 szt.) ...

7. Przygotowanie kakaowego nadzienia

biszkopty 8 sztuk  rum 100 ml  masło 150 g  cukier puder 80 g  kakao proszek ½ łyżki

... oraz kakaowym nadzieniem, które przygotowujemy w następujący sposób: biszkopty rozgniatamy z rumem, potem dodajemy masło, cukier i kakao. Mieszamy.

Przygotowanie kakaowego nadzienia

8. 

czekolada 85% 100 g  masło  mleko półtłuste 1,5%

Koszyczki polewamy polewą z roztopionej czekolady. Dekorujemy połówką orzecha włoskiego, migdałem lub czym tylko chcesz według własnego smaku i wyboru. Gotowe koszyczki odstawiamy na jakiś czas do lodówki, aby stężały.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się