Babka Deluxe
Wyśmienita babka, która sprawdzi się jako smakołyk na każdą okazję.
przepis,fotoprzepis,biszkopty kakaowe,orzechy włoskie,Babki,Sezonowe przepisy
Babki
Składniki
Składniki
biszkopty kakaowe | 120 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 160 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | - | ||
masło | 30 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 125 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
powidło porzeczkowe | - | ||
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
rodzynki | 100 | gramów | |
słodka śmietana do gotowania | 3 | łyżki | |
wiórki kokosowe | - | ||
śmietana do ubijania (30-33%) | - |
Przepis
1.
biszkopty kakaowe 120 gramów • powidło porzeczkowe • masło • wiórki kokosowe
Biszkopty smarujemy dżemem, a potem sklejamy je ze sobą po dwa. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kokosem.

2. Ciasto
jajka kurze 4 sztuki • cukier puder 160 gramów • mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów
Cukier, mleko i jajka mieszamy, aż powstanie piana.

3.
proszek do pieczenia 12 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów
Opakowanie proszku do pieczenia mieszamy z mąką, którą mieszając, stopniowo dodajemy do jajek.

4.
rodzynki 100 gramów • orzechy włoskie 100 gramów
Nasiekane orzechy dodajemy do ciasta razem z wcześniej namoczonymi i odcedzonymi rodzynkami.
5.
Do formy wlewamy 1/3 ciasta i układamy część przygotowanych biszkoptów. Następnie powtarzamy całą procedurę.

6. Pieczenie
Wierzch babki wyrównujemy i pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 175°C przez 45 minut.

7. Karmelowa polewa
cukier kryształ 50 gramów • słodka śmietana do gotowania 3 łyżki • masło 30 gramów
W garnku karmelizujemy cukier, ostrożnie dodajemy śmietanę (gorący karmel szybko się pieni). Mieszamy aż rozpuści się w śmietanie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy, aby wystygł.

8.
Gdy babka się upiecze, czekamy chwilę, aby się trochę ściągnęła, dzięki temu odklei się od formy. Potem ją wyciągamy z formy, aby ostygła. Polewamy ją polewą karmelową i wkładamy do lodówki aby polewa zgęstniała.

9. Uroczyste serwowanie
Najzwyczajniej w świecie kawałki babki ozdabiamy bitą śmietaną.

Smacznego!