PRZEPISY

Babka Deluxe

Babka Deluxe

Wyśmienita babka, która sprawdzi się jako smakołyk na każdą okazję.

przepis,fotoprzepis,biszkopty kakaowe,orzechy włoskie,Babki

Babki

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biszkopty kakaowe120gramów
cukier kryształ50gramów
cukier puder160gramów
jajka kurze4sztuki
masło-
masło30gramów
mleko półtłuste 1,5%125mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
orzechy włoskie100gramów
powidło porzeczkowe-
proszek do pieczenia12gramów
rodzynki100gramów
słodka śmietana do gotowania3łyżki
wiórki kokosowe-
śmietana do ubijania (30-33%)-

 

Przepis

1. 

biszkopty kakaowe 120 gramów  powidło porzeczkowe  masło  wiórki kokosowe

Biszkopty smarujemy dżemem, a potem sklejamy je ze sobą po dwa. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kokosem.

2. Ciasto

jajka kurze 4 sztuki  cukier puder 160 gramów  mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów

Cukier, mleko i jajka mieszamy, aż powstanie piana.

3. 

proszek do pieczenia 12 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów

Opakowanie proszku do pieczenia mieszamy z mąką, którą mieszając, stopniowo dodajemy do jajek.

4. 

rodzynki 100 gramów  orzechy włoskie 100 gramów

Nasiekane orzechy dodajemy do ciasta razem z wcześniej namoczonymi i odcedzonymi rodzynkami.

5. 

Do formy wlewamy 1/3 ciasta i układamy część przygotowanych biszkoptów. Następnie powtarzamy całą procedurę.

6. Pieczenie

Wierzch babki wyrównujemy i pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 175°C przez 45 minut.

7. Karmelowa polewa

cukier kryształ 50 gramów  słodka śmietana do gotowania 3 łyżki  masło 30 gramów

W garnku karmelizujemy cukier, ostrożnie dodajemy śmietanę (gorący karmel szybko się pieni). Mieszamy aż rozpuści się w śmietanie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy, aby wystygł.

8. 

Gdy babka się upiecze, czekamy chwilę, aby się trochę ściągnęła, dzięki temu odklei się od formy. Potem ją wyciągamy z formy, aby ostygła. Polewamy ją polewą karmelową i wkładamy do lodówki aby polewa zgęstniała.

9. Uroczyste serwowanie

śmietana do ubijania (30-33%)

Najzwyczajniej w świecie kawałki babki ozdabiamy bitą śmietaną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie