swiatwemnie.pl

Jabłkowo-orzechowy i jabłkowo-makowy strudel

    

Przygotowanie prostych strudli z ciasta francuskiego.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

bułka tarta2łyżki
ciasto francuskie800gramów
cukier kryształ200gramów
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka1000gramów
jajka kurze1sztuka
jajka kurze-
mak mielony200gramów
orzechy włoskie100gramów
rodzynki100gramów

1. Jabłkowo-orzechowy

ciasto francuskie 400 gramów  jabłka 500 gramów  bułka tarta 1 łyżka

Jabłka obieramy, ćwiartkujemy, usuwamy nasionka i kroimy je na małe kawałki - grubsze plasterki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko na posypanej mąką stolnicy i posypujemy bułką tartą.

Jabłkowo-orzechowy

2. 

rodzynki 50 gramów  orzechy włoskie 100 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  cukier kryształ 100 gramów

Rodzynki moczymy w zimnej wodzie, orzechy nożem siekamy. Na cieście rozkładamy jabłka, posypujemy je cynamonem, dodajemy odcedzone rodzynki, orzechy i wszystko posypujemy cukrem.

3. 

jajka kurze 1 sztuka

Ciasto ostrożnie zawijamy na kształt rolady, brzegi dociskamy. Uważamy, aby nam się ciasto nie rozerwało i byśmy strudel delikatnie ale dobrze zwinęli. Przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie przebijamy wykałaczką i cały smarujemy roztrzepanym jajkiem.

4. 

Wierzch delikatnie nacinamy, wyznaczamy pojedyncze porcje, a także by para miała gdzie uniknąć a strudel nie popękał, ponownie smarujemy jajkiem.

5. 

Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy by dobrze wystygł i potem kroimy i serwujemy.

6. Jabłkowo-makowy

ciasto francuskie 400 gramów  bułka tarta 1 łyżka  jabłka 500 gramów  rodzynki 50 gramów  mak mielony 200 gramów  cukier kryształ 100 gramów  jajka kurze

Procedura przygotowania jest taka sama jak przy jabłkowo-orzechowym strudlu. Zamiast orzechów jednak użyjemy mielony mak.

Jabłkowo-makowy

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się