swiatwemnie.pl

Jabłkowo-orzechowy i jabłkowo-makowy strudel

     

Przygotowanie prostych strudli z ciasta francuskiego.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Bułka tarta2łyżki
Ciasto francuskie800gramów
Cukier kryształ200gramów
Cynamon mielony1łyżeczka
Jabłka1000gramów
Jajka kurze1sztuka
Jajka kurze
Mak mielony200gramów
Orzechy włoskie100gramów
Rodzynki100gramów

1. Jabłkowo-orzechowy

ciasto francuskie 400 g  jabłka 500 g  bułka tarta 1 łyżka

Jabłka obieramy, ćwiartkujemy, usuwamy nasionka i kroimy je na małe kawałki - grubsze plasterki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko na posypanej mąką stolnicy i posypujemy bułką tartą.

Jabłkowo-orzechowy

2. 

rodzynki 50 g  orzechy włoskie 100 g  cynamon mielony 1 łyżeczka  cukier kryształ 100 g

Rodzynki moczymy w zimnej wodzie, orzechy nożem siekamy. Na cieście rozkładamy jabłka, posypujemy je cynamonem, dodajemy odcedzone rodzynki, orzechy i wszystko posypujemy cukrem.

3. 

jajka kurze 1 sztuka

Ciasto ostrożnie zawijamy na kształt rolady, brzegi dociskamy. Uważamy, aby nam się ciasto nie rozerwało i byśmy strudel delikatnie ale dobrze zwinęli. Przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie przebijamy wykałaczką i cały smarujemy roztrzepanym jajkiem.

4. 

Wierzch delikatnie nacinamy, wyznaczamy pojedyncze porcje, a także by para miała gdzie uniknąć a strudel nie popękał, ponownie smarujemy jajkiem.

5. 

Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy by dobrze wystygł i potem kroimy i serwujemy.

6. Jabłkowo-makowy

ciasto francuskie 400 g  bułka tarta 1 łyżka  jabłka 500 g  rodzynki 50 g  mak mielony 200 g  cukier kryształ 100 g  jajka kurze

Procedura przygotowania jest taka sama jak przy jabłkowo-orzechowym strudlu. Zamiast orzechów jednak użyjemy mielony mak.

Jabłkowo-makowy

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się