Ziemniaczana babka
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Babki
Babki
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 140 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
olej słonecznikowy | 80 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
rodzynki | 80 | gramów | |
rum | 4 | łyżki | |
ziemniaki | 300 | gramów |
Przepis
2.
rodzynki 80 gramów • rum 4 łyżki • masło • mąka luksusowa pszenna T550
Rodzynki myjemy i zalewamy je rumem. Formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.
3.
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 140 gramów • olej słonecznikowy 80 mililitrów
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich gęstą pianę. Do żółtek dodajemy cukier i olej i mieszamy.
4.
Ziemniaka na drobno trzemy.
5.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów
Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, starty ziemniak i mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy.
6.
Na koniec delikatnie dodajemy rodzynki i pianę z białek.
7.
Masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C 45 minut.
Smacznego!