Ziemniaczana babka

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Babki
Babki
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 140 563 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 1068 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 80 720 | mililitrów kcal | |
proszek do pieczenia | 12 9 | gramów kcal | |
rodzynki | 80 228 | gramów kcal | |
rum | 4 144 | łyżki kcal | |
ziemniaki | 300 276 | gramów kcal |
Przepis

2.
rodzynki 80 gramów • rum 4 łyżki • masło • mąka luksusowa pszenna T550
Rodzynki myjemy i zalewamy je rumem. Formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.

3.
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 140 gramów • olej słonecznikowy 80 mililitrów
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich gęstą pianę. Do żółtek dodajemy cukier i olej i mieszamy.

4.
Ziemniaka na drobno trzemy.

5.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów
Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, starty ziemniak i mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy.

6.
Na koniec delikatnie dodajemy rodzynki i pianę z białek.

7.
Masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C 45 minut.

Smacznego!