swiatwemnie.pl

Ziemniaczana babka

    

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

ziemniaki 300 gramów

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach 10 minut. Ostudzamy i obieramy.

2. 

rodzynki 80 gramów  rum 4 łyżki  masło  mąka luksusowa pszenna T550

Rodzynki myjemy i zalewamy je rumem. Formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.

3. 

jajka kurze 2 sztuki  cukier kryształ 150 gramów  olej słonecznikowy 80 mililitrów

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich gęstą pianę. Do żółtek dodajemy cukier i olej i mieszamy.

4. 

Ziemniaka na drobno trzemy.

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów

Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, starty ziemniak i mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy.

6. 

Na koniec delikatnie dodajemy rodzynki i pianę z białek.

7. 

Masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C 45 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się