Kurczak w cebulowym sosie
Soczyste, pachnące mięso z kurczaka w cebulowym sosie.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,cebula,Kurczak
Kurczak
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek suszony | - | ||
ketchup | 1 | łyżka | |
mielona czerwona papryka | 1 | szczypta | |
musztarda stołowa | 1 | łyżka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
piersi z kurczaka | 500 | gramów | |
sos sojowy | 1 | łyżeczka | |
woda | ¼ | litra |
Przepis
2.
olej słonecznikowy 2 łyżki • musztarda stołowa 1 łyżka • ketchup 1 łyżka • czosnek suszony • czarny pieprz mielony • sos sojowy 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1 szczypta
Ze wszystkich składników przygotowujemy marynatę, którą smarujemy mięso z obydwóch stron i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
3.
Zamarynowane mięso szybko smażymy.
4.
cebula 1 sztuka
Usmażone mięso przekładamy do brytfanny a w wypieku smażymy cebulę, którą mięso posypujemy i zalewamy wypiekiem.
5.
woda ¼ litra • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Mięso podlewamy wodą, w której wymieszaliśmy troszkę mąki. Pieczemy około 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
6.
Dobrym dodatkiem może być ziemniaczane puree albo duszony ryż polany wypiekiem i warzywa według smaku.
Smacznego!