swiatwemnie.pl

Piersi z kurczaka w cieście z cukinii

    

Obiad, który zasmakuje wszystkim, za który was wszyscy pochwalą. Podajemy z ziemniaczanym puree i z warzywną surówką.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

cukinia500gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze2sztuki
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
olej do frytek-
piersi z kurczaka500gramów
sól2.5łyżeczki

1. Przygotowane cukinii i piersi z kurczaka

cukinia 500 gramów  piersi z kurczaka 500 gramów  sól ½ łyżeczki

Cukinię obieramy, według potrzeby usuwamy z jej środka nasionka. Trzemy ją na grubsze paseczki. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kotlety. Delikatnie solimy.

2. Przygotowanie ciasta z cukinii

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, startą cukinię, sól, pieprz i mąkę. Dobrze mieszamy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, aby wytworzyło nam się odpowiednio gęste ciasto.

Przygotowanie ciasta z cukinii

3. Smażenie

olej do frytek

Kotlety z kurczaka zanurzamy w cieście, szybko wyciągamy i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy pod pokrywką 15 minut z jednej strony.

Smażenie

4. 

Odkrywamy, kotlety obracamy i smażymy 15 minut na drugiej stronie już bez pokrywki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się