Piersi z kurczaka w cieście z cukinii
Obiad, który zasmakuje wszystkim, za który was wszyscy pochwalą. Podajemy z ziemniaczanym puree i z warzywną surówką.
przepis,fotoprzepis,cukinia,piersi z kurczaka,Kurczak
Kurczak
Składniki
Składniki
cukinia | 500 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
olej do frytek | - | ||
piersi z kurczaka | 500 | gramów | |
sól | 2.5 | łyżeczki |
Przepis
1. Przygotowane cukinii i piersi z kurczaka
cukinia 500 gramów • piersi z kurczaka 500 gramów • sól ½ łyżeczki
Cukinię obieramy, według potrzeby usuwamy z jej środka nasionka. Trzemy ją na grubsze paseczki. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kotlety. Delikatnie solimy.
2. Przygotowanie ciasta z cukinii
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, startą cukinię, sól, pieprz i mąkę. Dobrze mieszamy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, aby wytworzyło nam się odpowiednio gęste ciasto.
3. Smażenie
Kotlety z kurczaka zanurzamy w cieście, szybko wyciągamy i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy pod pokrywką 15 minut z jednej strony.
4.
Odkrywamy, kotlety obracamy i smażymy 15 minut na drugiej stronie już bez pokrywki.
Smacznego!