swiatwemnie.pl

Wianuszki

Sprawdzony przepis na przygotowanie pysznych kremowych wianuszków z ciasta francuskiego.

 

Ilość porcji: 40

Czas przygotowania: 1 h. 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Brandy2łyżki
Cukier kryształ100gramów
Cukier waniliowy8gramów
Jajka kurze5sztuk
Masło225gramów
Mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t75070gramów
Mąka luksusowa pszenna t550200gramów
Sól
Woda300mililitrów
Żółtko jajka1sztuka

1. Ciasto francuskie na wianuszki

woda 300 ml  masło 100 g  sól

W garnku gotujemy wodę z margaryną i szczyptą soli.

Ciasto francuskie na wianuszki

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 g

Do garnka dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy dopóki nam się ciasto nie połączy w jedną masę.

3. 

jajka kurze 5 sztuk

Masę odstawiamy do wychłodnięcia a następnie powoli wmieszamy jajka.

4. 

Ciasto wyciskamy rękawem dekoracyjnym na blachę, pokrytą papierem do pieczenia, do kształtu okręgu.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 26 minut.

6. Krem na wianuszki

mleko półtłuste 1,5% 350 ml  cukier kryształ 100 g  cukier waniliowy 8 g  żółtko jajka 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 70 g

W garnku gotujemy mleko, cukier i żółtko. Po ugotowaniu stopniowo dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż nam się wytworzy gładki gęsty krem.

Krem na wianuszki

7. 

masło 125 g  brandy 2 łyżki

Miękkie masło i brandy krótko ubijamy trzepaczką i następnie wmieszamy do ostudzonego kremu.

8. 

Upieczone wianuszki poziomo przekrawamy i napełniamy kremem. Serwować możemy posypane cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się