PRZEPISY

Kremowe orzechowe ciasto

Kremowe orzechowe ciasto

To tradycyjne ciasto znane jest również jako "Murzyn w koszuli", jest wyśmienicie dobre! Ciasto "Palce lizać" może się przy nim schować, po tym cieście wszystkie palce obliżecie!

przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,masło,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier puder320gramów
jajka kurze4sztuki
masło200gramów
mielone orzechy włoskie80gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75020gramów
mąka tortowa pszenna T450100gramów
proszek do pieczenia8gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

jajka kurze 4 sztuki  cukier puder 40 gramów

Jajka ubijamy razem z cukrem.

2. 

mąka tortowa pszenna T450 100 gramów  mielone orzechy włoskie 80 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko razem ubijamy.

3. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

masło 200 gramów  cukier puder 150 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

6. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  żółtko jajka 4 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów

W mleku mieszamy żółtka i mąkę. Gotujemy budyń.

7. 

Budyń odstawiamy do ostudzenia.

8. 

Do budyniu dodajemy maślany krem, wszystko razem dobrze ubijamy.

9. 

cukier puder 130 gramów  białko jajka 4 sztuki

Białka razem z cukrem ubijamy nad parą na gęstą pianę. Ostudzamy.

10. 

Na ostudzony korpus nakładamy maślany krem a na niego pianę.

11. 

Ciasto posypujemy mielonymi orzechami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie