Kremowe orzechowe ciasto
To tradycyjne ciasto znane jest również jako "Murzyn w koszuli", jest wyśmienicie dobre! Ciasto "Palce lizać" może się przy nim schować, po tym cieście wszystkie palce obliżecie!
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,masło,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 320 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | 200 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 80 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
2.
mąka tortowa pszenna T450 100 gramów • mielone orzechy włoskie 80 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko razem ubijamy.
3.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
5.
masło 200 gramów • cukier puder 150 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
6.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • żółtko jajka 4 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów
W mleku mieszamy żółtka i mąkę. Gotujemy budyń.
7.
Budyń odstawiamy do ostudzenia.
8.
Do budyniu dodajemy maślany krem, wszystko razem dobrze ubijamy.
9.
cukier puder 130 gramów • białko jajka 4 sztuki
Białka razem z cukrem ubijamy nad parą na gęstą pianę. Ostudzamy.
10.
Na ostudzony korpus nakładamy maślany krem a na niego pianę.
11.
Ciasto posypujemy mielonymi orzechami.
Smacznego!