swiatwemnie.pl

Kremowe orzechowe ciasto

Kremowe orzechowe ciasto

    

To tradycyjne ciasto znane jest również jako "Murzyn w koszuli", jest wyśmienicie dobre! Ciasto "Palce lizać" może się przy nim schować, po tym cieście wszystkie palce obliżecie!

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:  Ciasta kremowe  

 

1. 

jajka kurze 4 sztuki  cukier puder 40 gramów

Jajka ubijamy razem z cukrem.

2. 

mąka tortowa pszenna T450 100 gramów  mielone orzechy włoskie 80 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko razem ubijamy.

3. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

masło 200 gramów  cukier puder 150 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

6. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  żółtko jajka 4 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów

W mleku mieszamy żółtka i mąkę. Gotujemy budyń.

7. 

Budyń odstawiamy do ostudzenia.

8. 

Do budyniu dodajemy maślany krem, wszystko razem dobrze ubijamy.

9. 

cukier puder 130 gramów  białko jajka 4 sztuki

Białka razem z cukrem ubijamy nad parą na gęstą pianę. Ostudzamy.

10. 

Na ostudzony korpus nakładamy maślany krem a na niego pianę.

11. 

Ciasto posypujemy mielonymi orzechami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się