PRZEPISY

Twarogowy tort

Twarogowy tort

Delikatny i kremowy tort twarogowy z dekoracją okolicznościową z kolorowych cukierków czekoladowych.

przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
budyń waniliowy w proszku74gramów
cukier kryształ50gramów
cukier puder180gramów
dżem porzeczkowy120gramów
kakao proszek25gramów
kolorowe cukierki czekoladowe-
masło-
masło200gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia8gramów
twaróg granulowany500gramów
woda4łyżki
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Korpus na tort

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 gramów  białko jajka 4 sztuki  masło  mąka luksusowa pszenna T550

Żółtka mieszamy z cukrem. Z białek ubijamy pianę. Formę na tort smarujemy masłem i posypujemy mąką.

2. 

kakao proszek 25 gramów  woda 4 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów

Dodajemy kakao oraz wodę. Po dokładnym rozmieszaniu dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. 

Na końcu ciągle mieszając dodajemy pianę z ubitych białek.

4. 

Ciasto przelewamy do przygotowanej formy a następnie w rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°C.

5. Twarogowy krem

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

Z mleka, cukru oraz budyniu w proszku gotujemy gęstszy budyń. Pozostawiamy w wodnej kąpieli, w zimnej wodzie do ostudzenia na temperaturę pokojową.

6. 

masło 200 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło mieszamy z cukrem,...

7. 

twaróg granulowany 500 gramów

...dodajemy do niego twaróg...

8. 

...oraz ostygnięty budyń.

9. Składanie tortu

dżem porzeczkowy 120 gramów

Korpus smarujemy porzeczkowym dżemem.

10. 

Na dżem rozkładamy krem a następnie wygładzamy.

11. 

Odstawiamy do stężenia na 24 godziny do lodówki.

12. Dekorowanie

kolorowe cukierki czekoladowe

Tort ozdabiamy cukierkami dopiero krótko przed podaniem, ponieważ kolorowa polewa z cukierków może zacząć topić się po dłuższym czasie. Z papieru wyrabiamy szablon, a wokół niego zaczynamy dowolnie układać cukierki.

13. 

Możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie