Twarogowy tort

Delikatny i kremowy tort twarogowy z dekoracją okolicznościową z kolorowych cukierków czekoladowych.
przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,Torty
Torty
Kategorie
Torty ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 74 263 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
cukier puder | 180 699 | gramów kcal | |
dżem porzeczkowy | 120 276 | gramów kcal | |
kakao proszek | 25 77 | gramów kcal | |
kolorowe cukierki czekoladowe | 0 ?? | kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 285 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | 8 6 | gramów kcal | |
twaróg granulowany | 500 585 | gramów kcal | |
woda | 4 0 | łyżki kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1. Korpus na tort
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 80 gramów • białko jajka 4 sztuki • masło • mąka luksusowa pszenna T550
Żółtka mieszamy z cukrem. Z białek ubijamy pianę. Formę na tort smarujemy masłem i posypujemy mąką.

2.
kakao proszek 25 gramów • woda 4 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Dodajemy kakao oraz wodę. Po dokładnym rozmieszaniu dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

3.
Na końcu ciągle mieszając dodajemy pianę z ubitych białek.

4.
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy a następnie w rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°C.

5. Twarogowy krem
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń waniliowy w proszku 74 gramów
Z mleka, cukru oraz budyniu w proszku gotujemy gęstszy budyń. Pozostawiamy w wodnej kąpieli, w zimnej wodzie do ostudzenia na temperaturę pokojową.



8.
...oraz ostygnięty budyń.


10.
Na dżem rozkładamy krem a następnie wygładzamy.

11.
Odstawiamy do stężenia na 24 godziny do lodówki.

12. Dekorowanie
Tort ozdabiamy cukierkami dopiero krótko przed podaniem, ponieważ kolorowa polewa z cukierków może zacząć topić się po dłuższym czasie. Z papieru wyrabiamy szablon, a wokół niego zaczynamy dowolnie układać cukierki.

13.
Możemy podawać.

Smacznego!