swiatwemnie.pl

Twarogowy tort

     

Delikatny i kremowy tort twarogowy z dekoracją okolicznościową z kolorowych cukierków czekoladowych.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

vysoká

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Korpus na tort

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 g  białko jajka 4 sztuki  masło  mąka luksusowa pszenna T550

Żółtka mieszamy z cukrem. Z białek ubijamy pianę. Formę na tort smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Korpus na tort

2. 

kakao proszek 25 g  woda 4 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 80 g  proszek do pieczenia 8 g

Dodajemy kakao oraz wodę. Po dokładnym rozmieszaniu dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. 

Na końcu ciągle mieszając dodajemy pianę z ubitych białek.

4. 

Ciasto przelewamy do przygotowanej formy a następnie w rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°C.

5. Twarogowy krem

mleko półtłuste 1,5% 500 ml  cukier kryształ 50 g  budyń waniliowy w proszku 74 g

Z mleka, cukru oraz budyniu w proszku gotujemy gęstszy budyń. Pozostawiamy w wodnej kąpieli, w zimnej wodzie do ostudzenia na temperaturę pokojową.

Twarogowy krem

6. 

masło 200 g  cukier puder 100 g

Masło mieszamy z cukrem,...

7. 

twaróg granulowany 500 g

...dodajemy do niego twaróg...

8. 

...oraz ostygnięty budyń.

9. Składanie tortu

dżem porzeczkowy 120 g

Korpus smarujemy porzeczkowym dżemem.

Składanie tortu

10. 

Na dżem rozkładamy krem a następnie wygładzamy.

11. 

Odstawiamy do stężenia na 24 godziny do lodówki.

12. Dekorowanie

kolorowe cukierki czekoladowe

Tort ozdabiamy cukierkami dopiero krótko przed podaniem, ponieważ kolorowa polewa z cukierków może zacząć topić się po dłuższym czasie. Z papieru wyrabiamy szablon, a wokół niego zaczynamy dowolnie układać cukierki.

Dekorowanie

13. 

Możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się