Twarogowy tort
![Twarogowy tort](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001296/img_pl_4x3/twarogowy-tort_00180.jpg)
Delikatny i kremowy tort twarogowy z dekoracją okolicznościową z kolorowych cukierków czekoladowych.
przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,Torty
Torty
Kategorie
Torty
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 180 | gramów | |
dżem porzeczkowy | 120 | gramów | |
kakao proszek | 25 | gramów | |
kolorowe cukierki czekoladowe | - | ||
masło | - | ||
masło | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
twaróg granulowany | 500 | gramów | |
woda | 4 | łyżki | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1. Korpus na tort
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 80 gramów • białko jajka 4 sztuki • masło • mąka luksusowa pszenna T550
Żółtka mieszamy z cukrem. Z białek ubijamy pianę. Formę na tort smarujemy masłem i posypujemy mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6873.jpg)
2.
kakao proszek 25 gramów • woda 4 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Dodajemy kakao oraz wodę. Po dokładnym rozmieszaniu dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6874.jpg)
3.
Na końcu ciągle mieszając dodajemy pianę z ubitych białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6875.jpg)
4.
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy a następnie w rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6879.jpg)
5. Twarogowy krem
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń waniliowy w proszku 74 gramów
Z mleka, cukru oraz budyniu w proszku gotujemy gęstszy budyń. Pozostawiamy w wodnej kąpieli, w zimnej wodzie do ostudzenia na temperaturę pokojową.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6885.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6882.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6886.jpg)
8.
...oraz ostygnięty budyń.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6888.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6891.jpg)
10.
Na dżem rozkładamy krem a następnie wygładzamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6892.jpg)
11.
Odstawiamy do stężenia na 24 godziny do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6903.jpg)
12. Dekorowanie
Tort ozdabiamy cukierkami dopiero krótko przed podaniem, ponieważ kolorowa polewa z cukierków może zacząć topić się po dłuższym czasie. Z papieru wyrabiamy szablon, a wokół niego zaczynamy dowolnie układać cukierki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6927.jpg)
13.
Możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001296/small/IMG_6930.jpg)
Smacznego!