swiatwemnie.pl

Tort szachownica z mascarpone i bananami

     

Fantastyczny mascarpone kremowy tort pełen słodkich bananów. Wytworzenie wzoru szachownicy może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest to bardzo łatwe. Wystarczy trzymać się naszych wskazówek, które są rozpisane w większej ilości pojedynczych kroków dla szybszego opanowania.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

masło 125 g  cukier puder 150 g

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier.

2. 

Mieszamy.

3. 

mascarpone 500 g  twaróg mielony 500 g

Dodajemy mascarpone i twaróg.

4. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 ml  śmietan-fix 2 opakowania

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

5. 

Bitą śmietanę dodajemy do kremu.

6. 

Krem wkładamy do lodówki.

7. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

8. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ drobny 120 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

9. 

woda 100 ml  olej słonecznikowy 100 ml

Wlewamy wodę, olej i mieszamy.

10. 

mąka luksusowa pszenna T550 180 g  proszek do pieczenia 1 opakowanie

Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek.

11. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wlewamy do formy na tort, natłuszczonej i posypanej mąką.

12. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.

13. 

białko jajka 5 sztuk  żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ drobny 120 g  woda 100 ml  olej słonecznikowy 100 ml  mąka luksusowa pszenna T550 160 g  proszek do pieczenia 1 opakowanie  kakao proszek 20 g  masło  mąka luksusowa pszenna T550

Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę i olej. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i pianę z białek. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

14. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.

15. 

Jasny i ciemny ostudzony korpus przekrawamy na połowę.

16. 

Na przekrojonym, ale jeszcze nie rozdzielonym korpusie za pomocą misek...

17. 

...nacinamy trzy okręgi. Ostrym nożem wykrawamy kółeczka.

18. 

Następnie kółeczka ostrożnie rozkładamy. Pierwszą warstwę korpusu wytwarzamy z dużego ciemnego, średniego jasnego i małego ciemnego korpusu.

19. 

dżem wiśniowy 350 g

Pierwszy korpus smarujemy połową dżemu.

20. 

Mascarpone nadzienie rozdzielamy na trzy części. Pierwszą częścią smarujemy pierwszy korpus.

21. 

banan 600 g

Banany obieramy i kroimy na nie zbyt grube kółeczka (wymieniona ilość jest podana na cały tort).

22. 

Część bananów układamy na nadzienie.

23. 

Kontynuujemy pracę z drugą warstwą, przy czym teraz będzie duże jasne kółko, średnie ciemnie i małe jasne. Rozsmarowujemy drugą część kremu i układamy banany.

24. 

Składamy trzecią warstwę. Duże kółeczko ciemne, średnie jasne, małe ciemne.

25. 

Tą warstwę smarujemy drugą połową dżemu i ostatnią częścią kremu. Układamy ostatnią warstwę bananów. Na koniec układamy ostatnie kółeczka (jasne, ciemne, jasne) i cały tort smarujemy, cienką warstwą, resztą kremu. Wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.

26. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml  czekolada do gotowania 180 g

Śmietanę do ubijania podgrzewamy w wodnej kąpieli i roztapiamy w niej połamaną czekoladę.

27. 

Odstawiamy do ostudzenia...

28. 

...i polewamy stężony tort. Ponownie wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia, najlepiej do następnego dnia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się