Tort szachownica z mascarpone i bananami
![Tort szachownica z mascarpone i bananami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001948/img_pl_4x3/tort-szachownica-z-mascarpone-i-bananami_00180.jpg)
Fantastyczny mascarpone kremowy tort pełen słodkich bananów. Wytworzenie wzoru szachownicy może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest to bardzo łatwe. Wystarczy trzymać się naszych wskazówek, które są rozpisane w większej ilości pojedynczych kroków dla szybszego opanowania.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,banan,Torty,Ciasta kremowe
Torty
Składniki
Składniki
banan | 600 | gramów | |
białko jajka | 10 | sztuk | |
cukier kryształ drobny | 240 | gramów | |
cukier puder | 150 | gramów | |
czekolada do gotowania | 180 | gramów | |
dżem wiśniowy | 350 | gramów | |
kakao proszek | 20 | gramów | |
mascarpone | 500 | gramów | |
masło | 0 | ||
masło | 125 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 340 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 | ||
olej słonecznikowy | 200 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 2 | opakowania | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
woda | 200 | mililitrów | |
śmietan-fix | 2 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 600 | mililitrów | |
żółtko jajka | 10 | sztuk |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4592.jpg)
2.
Mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4594.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4598.jpg)
4.
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4600.jpg)
5.
Bitą śmietanę dodajemy do kremu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4602.jpg)
6.
Krem wkładamy do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4604.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4570.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4571w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4573w.jpg)
10.
mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie
Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4575w.jpg)
11.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wlewamy do formy na tort, natłuszczonej i posypanej mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4577w.jpg)
12.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4579w.jpg)
13.
białko jajka 5 sztuk • żółtko jajka 5 sztuk • cukier kryształ drobny 120 gramów • woda 100 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 160 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie • kakao proszek 20 gramów • masło • mąka luksusowa pszenna T550
Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę i olej. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i pianę z białek. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4588.jpg)
14.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4590.jpg)
15.
Jasny i ciemny ostudzony korpus przekrawamy na połowę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4607.jpg)
16.
Na przekrojonym, ale jeszcze nie rozdzielonym korpusie za pomocą misek...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4608.jpg)
17.
...nacinamy trzy okręgi. Ostrym nożem wykrawamy kółeczka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4610.jpg)
18.
Następnie kółeczka ostrożnie rozkładamy. Pierwszą warstwę korpusu wytwarzamy z dużego ciemnego, średniego jasnego i małego ciemnego korpusu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4612.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4615.jpg)
20.
Mascarpone nadzienie rozdzielamy na trzy części. Pierwszą częścią smarujemy pierwszy korpus.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4617.jpg)
21.
banan 600 gramów
Banany obieramy i kroimy na nie zbyt grube kółeczka (wymieniona ilość jest podana na cały tort).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4620.jpg)
22.
Część bananów układamy na nadzienie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4622.jpg)
23.
Kontynuujemy pracę z drugą warstwą, przy czym teraz będzie duże jasne kółko, średnie ciemnie i małe jasne. Rozsmarowujemy drugą część kremu i układamy banany.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4626.jpg)
24.
Składamy trzecią warstwę. Duże kółeczko ciemne, średnie jasne, małe ciemne.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4627.jpg)
25.
Tą warstwę smarujemy drugą połową dżemu i ostatnią częścią kremu. Układamy ostatnią warstwę bananów. Na koniec układamy ostatnie kółeczka (jasne, ciemne, jasne) i cały tort smarujemy, cienką warstwą, resztą kremu. Wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4629.jpg)
26.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • czekolada do gotowania 180 gramów
Śmietanę do ubijania podgrzewamy w wodnej kąpieli i roztapiamy w niej połamaną czekoladę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4633.jpg)
27.
Odstawiamy do ostudzenia...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4635.jpg)
28.
...i polewamy stężony tort. Ponownie wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia, najlepiej do następnego dnia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_8046_web.jpg)
Smacznego!