PRZEPISY

Tort szachownica z mascarpone i bananami

Tort szachownica z mascarpone i bananami

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Fantastyczny mascarpone kremowy tort pełen słodkich bananów. Wytworzenie wzoru szachownicy może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest to bardzo łatwe. Wystarczy trzymać się naszych wskazówek, które są rozpisane w większej ilości pojedynczych kroków dla szybszego opanowania.

przepis,fotoprzepis,mascarpone,banan,Torty,Ciasta kremowe

Torty

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

banan

600

570

gramów

kcal

białko jajka

10

169

sztuk

kcal

cukier kryształ drobny

240

960

gramów

kcal

cukier puder

150

582

gramów

kcal

czekolada do gotowania

180

902

gramów

kcal

dżem wiśniowy

350

956

gramów

kcal

kakao proszek

20

62

gramów

kcal

mascarpone

500

1935

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

masło

125

918

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

340

1211

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

olej słonecznikowy

200

1798

mililitrów

kcal

proszek do pieczenia

2

??

opakowania

kcal

twaróg mielony

500

595

gramów

kcal

woda

200

0

mililitrów

kcal

śmietan-fix

2

??

opakowania

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

600

1866

mililitrów

kcal

żółtko jajka

10

570

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

masło 125 gramów  cukier puder 150 gramów

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy...

2. 

Mieszamy.

Mieszamy....

3. 

mascarpone 500 gramów  twaróg mielony 500 gramów

Dodajemy mascarpone i twaróg.

Dodajemy mascarpone i twaróg....

4. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę....

5. 

Bitą śmietanę dodajemy do kremu.

Bitą śmietanę dodajemy do kremu....

6. 

Krem wkładamy do lodówki.

Krem wkładamy do lodówki....

7. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

8. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ drobny 120 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

9. 

woda 100 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów

Wlewamy wodę, olej i mieszamy.

Wlewamy wodę, olej i mieszamy....

10. 

mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie

Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek.

Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem...

11. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wlewamy do formy na tort, natłuszczonej i posypanej mąką.

Ciasto wlewamy do formy na tort, natłuszczonej i...

12. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C....

13. 

białko jajka 5 sztuk  żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ drobny 120 gramów  woda 100 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 160 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie  kakao proszek 20 gramów  masło  mąka luksusowa pszenna T550

Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę i olej. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i pianę z białek. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka...

14. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C....

15. 

Jasny i ciemny ostudzony korpus przekrawamy na połowę.

Jasny i ciemny ostudzony korpus przekrawamy na...

16. 

Na przekrojonym, ale jeszcze nie rozdzielonym korpusie za pomocą misek...

Na przekrojonym, ale jeszcze nie rozdzielonym...

17. 

...nacinamy trzy okręgi. Ostrym nożem wykrawamy kółeczka.

...nacinamy trzy okręgi. Ostrym nożem wykrawamy...

18. 

Następnie kółeczka ostrożnie rozkładamy. Pierwszą warstwę korpusu wytwarzamy z dużego ciemnego, średniego jasnego i małego ciemnego korpusu.

Następnie kółeczka ostrożnie rozkładamy....

19. 

dżem wiśniowy 350 gramów

Pierwszy korpus smarujemy połową dżemu.

Pierwszy korpus smarujemy połową dżemu....

20. 

Mascarpone nadzienie rozdzielamy na trzy części. Pierwszą częścią smarujemy pierwszy korpus.

Mascarpone nadzienie rozdzielamy na trzy części....

21. 

banan 600 gramów

Banany obieramy i kroimy na nie zbyt grube kółeczka (wymieniona ilość jest podana na cały tort).

Banany obieramy i kroimy na nie zbyt grube...

22. 

Część bananów układamy na nadzienie.

Część bananów układamy na nadzienie....

23. 

Kontynuujemy pracę z drugą warstwą, przy czym teraz będzie duże jasne kółko, średnie ciemnie i małe jasne. Rozsmarowujemy drugą część kremu i układamy banany.

Kontynuujemy pracę z drugą warstwą, przy czym...

24. 

Składamy trzecią warstwę. Duże kółeczko ciemne, średnie jasne, małe ciemne.

Składamy trzecią warstwę. Duże kółeczko...

25. 

Tą warstwę smarujemy drugą połową dżemu i ostatnią częścią kremu. Układamy ostatnią warstwę bananów. Na koniec układamy ostatnie kółeczka (jasne, ciemne, jasne) i cały tort smarujemy, cienką warstwą, resztą kremu. Wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.

Tą warstwę smarujemy drugą połową dżemu i...

26. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  czekolada do gotowania 180 gramów

Śmietanę do ubijania podgrzewamy w wodnej kąpieli i roztapiamy w niej połamaną czekoladę.

Śmietanę do ubijania podgrzewamy w wodnej...

27. 

Odstawiamy do ostudzenia...

Odstawiamy do ostudzenia......

28. 

...i polewamy stężony tort. Ponownie wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia, najlepiej do następnego dnia.

...i polewamy stężony tort. Ponownie wkładamy...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się