swiatwemnie.pl

Twarogowa rolada

Lekka i łagodna rolada z biszkoptowego ciasta.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Biszkoptowe ciasto

jajka kurze 4 sztuki  cukier kryształ 4 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 5 łyżek  olej słonecznikowy 2 łyżki  mleko półtłuste 1,5%  proszek do pieczenia 12 g

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodajemy cukier. W drugiej misce mieszamy żółtka, olej i mąkę. Rozrzedzamy mlekiem. Na koniec dodajemy ubite białka i proszek do pieczenia.

Biszkoptowe ciasto

2. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach przez około 30 minut, dopóki wierzchnia warstwa nie zacznie brązowieć.

3. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

4. Twarogowe nadzienie

twaróg granulowany 150 g  cukier puder 50 g  śmietana do ubijania (30-33%) 125 ml  skórka z cytryny  mandarynki (kompot) 100 g

Twaróg mieszamy z cukrem pudrem i skórką z cytryny z połówki cytryny. Na koniec dodajemy delikatnie ubitą śmietanę z żelatyną i mandarynki.

Twarogowe nadzienie

5. 

Rozwinięte ciasto skrapiamy sokiem z mandarynek, a następnie rozcieramy na nim około 4 milimetrową warstwę kremu. Ostrożnie rolujemy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się