PRZEPISY

Karmelowo-bananowy tort

Karmelowo-bananowy tort

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Wyśmienity tort z delikatnym kremem pełnym bananów w karmelu i ulubioną bitą śmietaną.

przepis,fotoprzepis,banan,śmietana do ubijania (30-33%),Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  

Składniki

Składniki

banan

1

950

kilogram

kcal

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

budyń waniliowy w proszku

80

284

gramów

kcal

cukier kryształ

100

402

gramów

kcal

cukier puder

180

699

gramów

kcal

cukier waniliowy

10

37

gramów

kcal

kakao proszek

15

46

gramów

kcal

masło

200

1468

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

migdały płatki

0

??

kcal

mleko półtłuste 1,5%

500

240

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

80

285

gramów

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

skondensowane słodzone mleko

100

324

mililitrów

kcal

śmietan-fix

16

56

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

500

1555

mililitrów

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Spód

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 gramów  kakao proszek 15 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem.

Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem....

2. 

białko jajka 4 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę i stopniowo na przemian dodajemy ją razem z mąką i proszkiem do pieczenia do żółtek.

Z białek ubijamy gęstą pianę i stopniowo na...

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i mąką posypanej tortownicy i pieczemy ( w 180°C 12 minut). Odstawiamy do wychłodnięcia.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i mąką...

4. Budyniowo-maślany krem

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  cukier waniliowy 10 gramów  budyń waniliowy w proszku 80 gramów

Z mleka, cukru waniliowego i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Z mleka, cukru waniliowego i budyniu w proszku...

5. 

masło 200 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło mieszamy z cukrem i łączymy z budyniem. Ubijamy na gładką masę.

Masło mieszamy z cukrem i łączymy z budyniem....

6. Karmelowe banany

banan 1 kilogram

Banany obieramy i kroimy na kółeczka.

Banany obieramy i kroimy na kółeczka....

7. 

cukier kryształ 100 gramów  skondensowane słodzone mleko 100 mililitrów

Na dużej patelni karmelizujemy cukier i dolewamy do niego skondensowane mleko.

Na dużej patelni karmelizujemy cukier i dolewamy...

8. 

Po rozpuszczeniu ...

Po rozpuszczeniu ......

9. 

... dodajemy do karmelu kółeczka bananów.

... dodajemy do karmelu kółeczka bananów....

10. 

Banany chwilę w karmelu opiekamy i wyciągamy je na talerz. Zostawiamy do wystudzenia. Część karmelu z patelni nabieramy do cukierniczej strzykawki i odkładamy na bok.

Banany chwilę w karmelu opiekamy i wyciągamy je...

11. 

Wystudzone banany ostrożnie dodajemy do kremu ...

Wystudzone banany ostrożnie dodajemy do kremu ......

12. 

migdały płatki

... i krem warstwami układamy na spodzie. Wygładzamy i przekładamy tort na paterę tortową na której boki tortu posypujemy pokrojonymi płatkami migdałów albo mielonymi orzechami. Tort wkładamy do lodówki do stężenia na 2 godziny.

... i krem warstwami układamy na spodzie....

13. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Śmietanę do ubijania na gęsto ubijamy i bogato aplikujemy na nadzienie. Ozdabiamy karmelem ze strzykawki i do podania przechowujemy w lodówce.

Śmietanę do ubijania na gęsto ubijamy i bogato...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się