Karmelowo-bananowy tort

Wyśmienity tort z delikatnym kremem pełnym bananów w karmelu i ulubioną bitą śmietaną.
przepis,fotoprzepis,banan,śmietana do ubijania (30-33%),Torty
Torty
Kategorie
Torty ›Składniki
Składniki
banan | 1 950 | kilogram kcal | |
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 80 284 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier puder | 180 699 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 10 37 | gramów kcal | |
kakao proszek | 15 46 | gramów kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
migdały płatki | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 285 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
skondensowane słodzone mleko | 100 324 | mililitrów kcal | |
śmietan-fix | 16 56 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 1555 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1. Spód
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 80 gramów • kakao proszek 15 gramów
Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem.

2.
białko jajka 4 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Z białek ubijamy gęstą pianę i stopniowo na przemian dodajemy ją razem z mąką i proszkiem do pieczenia do żółtek.

3.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i mąką posypanej tortownicy i pieczemy ( w 180°C 12 minut). Odstawiamy do wychłodnięcia.

4. Budyniowo-maślany krem
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • cukier waniliowy 10 gramów • budyń waniliowy w proszku 80 gramów
Z mleka, cukru waniliowego i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.

5.
masło 200 gramów • cukier puder 100 gramów
Masło mieszamy z cukrem i łączymy z budyniem. Ubijamy na gładką masę.


7.
cukier kryształ 100 gramów • skondensowane słodzone mleko 100 mililitrów
Na dużej patelni karmelizujemy cukier i dolewamy do niego skondensowane mleko.

8.
Po rozpuszczeniu ...

9.
... dodajemy do karmelu kółeczka bananów.

10.
Banany chwilę w karmelu opiekamy i wyciągamy je na talerz. Zostawiamy do wystudzenia. Część karmelu z patelni nabieramy do cukierniczej strzykawki i odkładamy na bok.

11.
Wystudzone banany ostrożnie dodajemy do kremu ...

12.
... i krem warstwami układamy na spodzie. Wygładzamy i przekładamy tort na paterę tortową na której boki tortu posypujemy pokrojonymi płatkami migdałów albo mielonymi orzechami. Tort wkładamy do lodówki do stężenia na 2 godziny.

13.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 16 gramów
Śmietanę do ubijania na gęsto ubijamy i bogato aplikujemy na nadzienie. Ozdabiamy karmelem ze strzykawki i do podania przechowujemy w lodówce.

Smacznego!