Śmietanowy tort z twarogowymi kuleczkami
Fantazyjny, czarno-biały tort w bardzo prosty sposób przygotowany.
przepis,fotoprzepis,twaróg wiejski z grudkami,śmietana do ubijania (30-33%),Torty,Ciasta kremowe
Torty
Składniki
Składniki
cukier kryształ drobny | 130 | gramów | |
czekolada | 50 | gramów | |
czekolada | - | ||
dżem wiśniowy | 2 | łyżki | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
skrobia kukurydziana | 20 | gramów | |
twaróg wiejski z grudkami | 250 | gramów | |
wiórki kokosowe | 30 | gramów | |
śmietan-fix | 2 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
twaróg wiejski z grudkami 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • wiórki kokosowe 30 gramów • cukier kryształ drobny 40 gramów • skrobia kukurydziana 20 gramów
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2.
Wyrabiamy masę z której wytwarzamy kuleczki.

3.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Kuleczki układamy do masłem wysmarowanej i mąką posypanej formy. Wkładamy na 30 minut do zamrażalki.

4.
jajka kurze 4 sztuki • cukier kryształ drobny 90 gramów
Żółtka mieszamy z cukrem. Z białek ubijamy gęstą pianę.

5.
kakao proszek 1 łyżka • czekolada 50 gramów
Do żółtek dodajemy kakao i roztopioną, ostudzoną czekoladę.

6.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia ½ opakowania
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,...

7.
...dodajemy do ciasta i mieszamy. Na koniec delikatnie dodajemy i mieszamy pianę z białek.

8.
Ciasto wylewamy na sztywne kuleczki.

9.
Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 180 °C.


11.
Czekoladę roztapiamy i cienko rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

12.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

13.
Bitą śmietanę warstwujemy na korpusie i wyrównujemy.

14.
Do bitej śmietany wbijamy połamaną czekoladę. Wkładamy do lodówki na 4 godziny, aby bita śmietana dobrze stężała.

15.
Kroimy na porcje i możemy serwować.

Smacznego!