PRZEPISY

Twarogowy makaron

Twarogowy makaron

Domowy makaron z twarogiem, cukrem i polany roztopionym masłem... prawdziwa klasyka.

przepis,fotoprzepis,mąka tortowa pszenna T450,twaróg granulowany,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Słodkie dania  

 

Składniki

Składniki

cukier puder-
jajka kurze1sztuka
masło80gramów
masło-
mąka chlebowa pszenna T7500
mąka tortowa pszenna T450500gramów
sól¼łyżeczki
sól-
twaróg granulowany-
woda200mililitrów
woda-

 

Przepis

1. 

mąka tortowa pszenna T450 500 gramów  woda 200 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, ciepłej wody, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Ciasto na początku będzie rzadkie, ale odstawimy je na około 15 minut żeby odpoczęło i stężało. Dlatego więcej mąki nie dodajemy.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dobrze je ugniatamy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Połowę ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienko. Ciasto podczas rozwałkowywania cały czas przewracamy i posypujemy mąką. Ciasto się wtedy dobrze wyrabia, jest twarde ale i jednocześnie elastyczne.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  woda  sól

Brzegi odcinamy, i ciasto kroimy na szersze paski. Wierzch posypujemy mąką i odstawiamy do wyschnięcia do wtedy aż nam się w większym garnku zagotuje woda z około łyżeczką soli na 4 litry wody.

5. 

Pojedyncze posypane mąką paski układamy na siebie i nożem kroimy szersze paski makaronu.

6. 

Pokrojony makaron na stolnicy rozdzielamy. Dają się lekko rozdzielić.

7. 

Makaron gotujemy we wrzącej wodzie, od wrzucenia gotujemy 7 minut.

8. 

Ugotowany przecedzamy i przepłukujemy ciepłą wodą. Odstawiamy do odcieczenia i wkładamy do miski.

9. 

masło 80 gramów

W misce go polewamy roztopionym masłem. Zamkniętą miskę wkładamy pod kołdrę (do łóżka) żeby makaron nie wystygł i wyrabiamy drugą połowę ciasta. Makaron z drugiej partii dodajemy do pierwszej i mieszamy. Z wymienionej ilości ciasta utworzy nam się około 1 kilogram gotowanego makaronu.

10. 

twaróg granulowany  cukier puder  masło

Ciepły makaron na talerzu posypujemy twarogiem, cukrem i polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się