Twarogowe faworki
... nie tylko na karnawał.
przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,Słodkie dania,Ostatki
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier waniliowy | 24 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 50 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
skórka z cytryny | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
twaróg granulowany | 250 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól • masło 50 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • skórka z cytryny 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżka • twaróg granulowany 250 gramów
Wszystkie składniki i szczyptę soli razem mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto.
2.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Potem kroimy na równe paski, następnie na romby, w których robimy dwa cięcia.
3.
Faworki smażymy na rozgrzanym oleju około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
4.
cukier waniliowy 24 gramów • cukier puder 80 gramów
Jeszcze ciepłe faworki obtaczamy z mieszance cukru pudru i cukru waniliowego.
Smacznego!