swiatwemnie.pl

Pełnoziarnista zapiekanka z jabłkami

     

Wspaniała i w prosty sposób przygotowana zapiekanka z grahamowych bułek. I choć zawiera trochę cukru trzcinowego, jest o wiele zdrowsza niż zapiekanka z białego pieczywa z dużą ilością białego cukru.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

 

Bułka podłużna (grahamowa)225gramów
Cukier trzcinowy4łyżki
Cynamon mielony2łyżeczki
Jabłka500gramów
Jajka kurze2sztuki
Masło
Masło50gramów
Miód
Mleko półtłuste 1,5%225mililitrów

1. 

bułka podłużna (grahamowa) 225 g

4 szt grahamowych podłużnych bułek kroimy na około 0,5 cm kółeczka.

2. 

jabłka 500 g

Jabłka myjemy i na grubo trzemy razem ze skórką.

3. 

masło  cukier trzcinowy 1 łyżka

Naczynie żaroodporne (średnica 22 cm) natłuszczamy masłem i układamy w nim jedną trzecią pokrojonych bułek. Posypujemy cukrem.

4. 

cynamon mielony 1 łyżeczka  cukier trzcinowy 1 łyżka

Dodajemy połowę jabłek i posypujemy cynamonem i ponownie cukrem.

5. 

cukier trzcinowy 1 łyżka

Układamy dwie trzecie bułek i posypujemy cukrem.

6. 

cynamon mielony 1 łyżeczka  cukier trzcinowy 1 łyżka

Na bułki rozkładamy drugą połowę jabłek, posypujemy cynamonem i cukrem.

7. 

mleko półtłuste 1,5% 225 ml  jajka kurze 2 sztuki

Jabłka przykrywamy resztą bułek. W mleku mieszamy jajka i zalewamy zapiekankę. Chwilkę czekamy aż zawiesina wsiąknie a potem rękami delikatnie zapiekankę dociskamy.

8. 

masło 50 g

Na wierzch trzemy na grubo masło.

9. 

Przykrywamy i w 200°C zapiekamy 25 minut. Odkrywamy i wierzch zapiekamy 5 minut.

10. 

Wystudzoną zapiekankę przewracamy i kroimy na 6 porcji.

11. 

miód

Porcje polewamy, według smaku, łyżeczką miodu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się