PRZEPISY

Twarogowe buchty

Twarogowe buchty

Puszyste buchty ze śmietanowo-maślanego drożdżowego ciasta. Buchty z wymienionego ciasta utrzymają swoją świeżość przez prawie 3 dni.

przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,rodzynki,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

1 h. 45 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Słodkie dania  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ180gramów
cukier puder-
jajka kurze2sztuki
masło100gramów
mleko tłuste 3,5%½litra
mąka chlebowa pszenna T7501kilogram
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy-
oliwa50mililitrów
rodzynki150gramów
twaróg granulowany550gramów
śmietana do ubijania (30-33%)150mililitrów
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. Ciasto

mleko tłuste 3,5% ½ litra  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 1 kilogram  śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów  masło 100 gramów  oliwa 50 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów

W ciepłym mleku mieszamy drożdże z odrobiną mleka i odstawiamy by wyrobił się rozczyn. Rozczyn wlewamy do odważonej mąki, dodajemy śmietanę, roztopione, ostudzone masło, olej i cukier. Wyrabiamy delikatne ciasto...

2. 

...które odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Twarogowe nadzienie

twaróg granulowany 550 gramów  rodzynki 150 gramów  cukier kryształ 80 gramów  jajka kurze 2 sztuki

Twaróg mieszamy z umytymi rodzynkami, cukrem i jajkami.

4. Nadziewanie bucht

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto dzielimy na połowę i na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Kroimy je na kwadraty około 8x8cm. Na środek każdego kwadraciku kładziemy 1,5 łyżki stołowej nadzienia. Twaróg przekładaniem rogów ciasta i ich ugnieceniem zamykamy w buchcie.

5. 

olej słonecznikowy

Blachę polewamy olejem i kładziemy na nią buchty zamkniętą stroną w dół. Przy układaniu po brzegach buchty smarujemy olejem i dociskamy je na blasze do siebie.

6. 

Wyrabiamy drugą połowę ciasta, jeśli nam zabraknie twarogowego nadzienia możemy go zastąpić dżemem.

7. 

Buchty smarujemy olejem również po wierzchu a te z dżemem możemy sobie oznaczyć posypując makiem. Zostawiamy je na blasze na 10 minut do podrośnięcia.

8. Pieczenie

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 - 190°C przez około 35 minut.

9. 

cukier puder

Upieczone ciepłe buchty posypujemy przesianym cukrem pudrem i po dokładnym ostudzeniu podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie