swiatwemnie.pl

Twarogowe buchty

     

Puszyste buchty ze śmietanowo-maślanego drożdżowego ciasta. Buchty z wymienionego ciasta utrzymają swoją świeżość przez prawie 3 dni.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

1 h. 45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Ciasto

mleko tłuste 3,5% ½ litra  świeże drożdże 42 g  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 1 kg  śmietana do ubijania (30-33%) 150 ml  masło 100 g  oliwa 50 ml  cukier kryształ 100 g

W ciepłym mleku mieszamy drożdże z odrobiną mleka i odstawiamy by wyrobił się rozczyn. Rozczyn wlewamy do odważonej mąki, dodajemy śmietanę, roztopione, ostudzone masło, olej i cukier. Wyrabiamy delikatne ciasto...

Ciasto

2. 

...które odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Twarogowe nadzienie

twaróg granulowany 550 g  rodzynki 150 g  cukier kryształ 80 g  jajka kurze 2 sztuki

Twaróg mieszamy z umytymi rodzynkami, cukrem i jajkami.

Twarogowe nadzienie

4. Nadziewanie bucht

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto dzielimy na połowę i na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Kroimy je na kwadraty około 8x8cm. Na środek każdego kwadraciku kładziemy 1,5 łyżki stołowej nadzienia. Twaróg przekładaniem rogów ciasta i ich ugnieceniem zamykamy w buchcie.

Nadziewanie bucht

5. 

olej słonecznikowy

Blachę polewamy olejem i kładziemy na nią buchty zamkniętą stroną w dół. Przy układaniu po brzegach buchty smarujemy olejem i dociskamy je na blasze do siebie.

6. 

Wyrabiamy drugą połowę ciasta, jeśli nam zabraknie twarogowego nadzienia możemy go zastąpić dżemem.

7. 

Buchty smarujemy olejem również po wierzchu a te z dżemem możemy sobie oznaczyć posypując makiem. Zostawiamy je na blasze na 10 minut do podrośnięcia.

8. Pieczenie

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 - 190°C przez około 35 minut.

Pieczenie

9. 

cukier puder

Upieczone ciepłe buchty posypujemy przesianym cukrem pudrem i po dokładnym ostudzeniu podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się