Twarogowe buchty

Puszyste buchty ze śmietanowo-maślanego drożdżowego ciasta. Buchty z wymienionego ciasta utrzymają swoją świeżość przez prawie 3 dni.
przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,rodzynki,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cukier kryształ | 180 724 | gramów kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | ½ 320 | litra kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 3470 | kilogram kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
oliwa | 50 440 | mililitrów kcal | |
rodzynki | 150 426 | gramów kcal | |
twaróg granulowany | 550 644 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 467 | mililitrów kcal | |
świeże drożdże | 42 43 | gramów kcal |
Przepis
1. Ciasto
mleko tłuste 3,5% ½ litra • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 1 kilogram • śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • masło 100 gramów • oliwa 50 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów
W ciepłym mleku mieszamy drożdże z odrobiną mleka i odstawiamy by wyrobił się rozczyn. Rozczyn wlewamy do odważonej mąki, dodajemy śmietanę, roztopione, ostudzone masło, olej i cukier. Wyrabiamy delikatne ciasto...

2.
...które odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Twarogowe nadzienie
twaróg granulowany 550 gramów • rodzynki 150 gramów • cukier kryształ 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki
Twaróg mieszamy z umytymi rodzynkami, cukrem i jajkami.

4. Nadziewanie bucht
Ciasto dzielimy na połowę i na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Kroimy je na kwadraty około 8x8cm. Na środek każdego kwadraciku kładziemy 1,5 łyżki stołowej nadzienia. Twaróg przekładaniem rogów ciasta i ich ugnieceniem zamykamy w buchcie.

5.
Blachę polewamy olejem i kładziemy na nią buchty zamkniętą stroną w dół. Przy układaniu po brzegach buchty smarujemy olejem i dociskamy je na blasze do siebie.

6.
Wyrabiamy drugą połowę ciasta, jeśli nam zabraknie twarogowego nadzienia możemy go zastąpić dżemem.

7.
Buchty smarujemy olejem również po wierzchu a te z dżemem możemy sobie oznaczyć posypując makiem. Zostawiamy je na blasze na 10 minut do podrośnięcia.

8. Pieczenie
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 - 190°C przez około 35 minut.

9.
Upieczone ciepłe buchty posypujemy przesianym cukrem pudrem i po dokładnym ostudzeniu podajemy.

Smacznego!