swiatwemnie.pl

Truskawkowy lodowy deser

    

Ulubiony twarogowy lodowy deser z orzeźwiającym smakiem truskawek.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

truskawki 500 gramów

Do przygotowania deseru możemy użyć świeże albo mrożone truskawki. Mrożone truskawki dobrze rozmrażamy.

2. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 gramów  białko jajka 4 sztuki

Żółtka mieszamy z cukrem na pianę. Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

kakao proszek 15 gramów  olej słonecznikowy 25 mililitrów

Dodajemy kakao i olej.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta.

5. 

Na dwa razy delikatnie dodajemy pianę z białek.

6. 

Okrągłą formę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto.

7. 

Pieczemy w temperaturze 180°C 12 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, usuwamy papier do pieczenia a ciasto wkładamy z powrotem do formy.

8. 

masło 250 gramów  cukier puder 150 gramów  twaróg mielony 500 gramów

Miękkie masło ucieramy z cukrem i dodajemy twaróg.

9. 

Twarogowy krem równomiernie rozcieramy na kakaowym korpusie i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Potem na krem kładziemy pokrojone truskawki.

10. 

galaretka tortowa czerwona 12 gramów

Według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy tortową galaretkę ...

11. 

... i wylewamy ją na truskawki.

12. 

Po dokładnym 24 godzinnym tężeniu w lodówce, deser wyciągamy z formy, kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się