Truskawkowy lodowy deser
![Truskawkowy lodowy deser](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001581/img_pl_4x3/truskawkowy-lodowy-deser_00180.jpg)
Ulubiony twarogowy lodowy deser z orzeźwiającym smakiem truskawek.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,truskawki,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 230 | gramów | |
galaretka tortowa czerwona | 12 | gramów | |
kakao proszek | 15 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 | gramów | |
olej słonecznikowy | 25 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
truskawki | 500 | gramów | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
truskawki 500 gramów
Do przygotowania deseru możemy użyć świeże albo mrożone truskawki. Mrożone truskawki dobrze rozmrażamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7102.jpg)
2.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 80 gramów • białko jajka 4 sztuki
Żółtka mieszamy z cukrem na pianę. Z białek ubijamy gęstą pianę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7047.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7049.jpg)
4.
mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7051.jpg)
5.
Na dwa razy delikatnie dodajemy pianę z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7056.jpg)
6.
Okrągłą formę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7058.jpg)
7.
Pieczemy w temperaturze 180°C 12 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, usuwamy papier do pieczenia a ciasto wkładamy z powrotem do formy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7099.jpg)
8.
masło 250 gramów • cukier puder 150 gramów • twaróg mielony 500 gramów
Miękkie masło ucieramy z cukrem i dodajemy twaróg.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7092.jpg)
9.
Twarogowy krem równomiernie rozcieramy na kakaowym korpusie i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Potem na krem kładziemy pokrojone truskawki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7100.jpg)
10.
galaretka tortowa czerwona 12 gramów
Według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy tortową galaretkę ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7106.jpg)
11.
... i wylewamy ją na truskawki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7111.jpg)
12.
Po dokładnym 24 godzinnym tężeniu w lodówce, deser wyciągamy z formy, kroimy i podajemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001581/small/IMG_7115.jpg)
Smacznego!