Twarogowo-karmelowe ciasto

Delikatne ciasto pełne twarogu.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,budyń karmelowy - proszek,mleko skondensowane słodzone karmelowe,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
bita śmietana | 0 ?? | kcal | |
budyń karmelowy - proszek | 60 213 | gramów kcal | |
ciasto francuskie | 500 2000 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 60 242 | gramów kcal | |
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
mleko skondensowane słodzone karmelowe | 150 503 | gramów kcal | |
twaróg mielony | 750 893 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis
1.
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy tak, aby po włożeniu do blachy (42x32cm) pokryło całe jej brzegi. Resztki ciasta w górnych rogach blachy odcinamy.

2.
twaróg mielony 750 gramów • żółtko jajka 5 sztuk • cukier kryształ 60 gramów • mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • budyń karmelowy - proszek 60 gramów • mleko skondensowane słodzone karmelowe 150 gramów
Twaróg ubijamy z żółtkami, cukrem, mlekiem, budyniem i mlekiem skondensowanym na gładko.

3.
Płynną masę wylewamy na ciasto.

4.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 25-30 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.


6.
Pianę smarujemy na stężone twarogowe nadzienie.

7.
Ponownie wkładamy do gorącego piekarnika i pianę 5-8 minut zapiekamy. Ciasto dobrze wystudzamy, potem wkładamy je na 2 godziny do lodówki.

8.
Przed podawaniem odkrawamy końce z małą ilością nadzienia (te dajemy domownikom do "skosztowania"). Resztę kroimy na kawałki, ozdabiamy bitą śmietaną i według smaku owocami.

Smacznego!