PRZEPISY

Twarogowo-wiśniowe ciasto

Twarogowo-wiśniowe ciasto

Ulubione ciasto Bolero ze słodziutkim paryskim kremem, pełne wiśni i twarogu.

przepis,fotoprzepis,Paryski krem z czekoladą,wiśniowy kompot,twaróg mielony,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

Paryski krem z czekoladą przepis-
białko jajka4sztuki
cukier kryształ50gramów
cukier puder120gramów
cukier waniliowy20gramów
czekolada 85%-
kakao proszek1łyżka
masło-
mąka chlebowa pszenna T75040gramów
mąka luksusowa pszenna T55040gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy4łyżki
skrobia kukurydziana70gramów
soda oczyszczona1łyżeczka
sól1szczypta
twaróg mielony500gramów
wiśniowy kompot680gramów
woda4łyżki
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

woda 4 łyżki  olej słonecznikowy 4 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 40 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do żółtek dodajemy wymienione składniki.

4. 

Dodajemy pianę z białek ...

5. 

kakao proszek 1 łyżka

... i kakao. Lekko mieszamy.

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na formę (25x25 cm) natłuszczonej masłem i posypanej mąką.

7. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

wiśniowy kompot 680 gramów  cukier kryształ 50 gramów

Wiśnie z kompotu pozbywamy pestek (350g) i razem z częścią soku z kompotu (200ml) dajemy je do garnka. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.

9. 

skrobia kukurydziana 70 gramów

W reszcie soku mieszamy skrobię kukurydzianą i dolewamy do wiśni. Gotujemy do zgęstnienia.

10. 

Ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli.

11. 

twaróg mielony 500 gramów  cukier puder 40 gramów  cukier waniliowy 20 gramów

Twaróg mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

12. 

Twaróg nakładamy na korpus.

13. 

Na twaróg dajemy przygotowane wiśnie i ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.

14. 

Paryski krem z czekoladą przepis

Według przepisu przygotowujemy krem. Na ciasto wystarczy krem w połowy składników wymienionych w przepisie.

15. 

Krem smarujemy na wiśnie, wygładzamy ...

16. 

czekolada 85%

... i posypujemy startą czekoladą.

17. 

Wkładamy do lodówki do stężenia a potem kroimy na porcje. Ciasto dobrze się kroi gdy jest dobrze stężone, ale dobrze jest gdy 20 minut przed podawaniem ciasto wyciągniemy z lodówki - krem jest wtedy smaczniejszy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie