Twarogowo-wiśniowe ciasto
![Twarogowo-wiśniowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001676/img_pl_4x3/twarogowo-wisniowe-ciasto_00180.jpg)
Ulubione ciasto Bolero ze słodziutkim paryskim kremem, pełne wiśni i twarogu.
przepis,fotoprzepis,Paryski krem z czekoladą,wiśniowy kompot,twaróg mielony,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
Paryski krem z czekoladą przepis | - | ||
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 120 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
czekolada 85% | - | ||
kakao proszek | 1 | łyżka | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 40 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
skrobia kukurydziana | 70 | gramów | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
wiśniowy kompot | 680 | gramów | |
woda | 4 | łyżki | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2771.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2784.jpg)
3.
woda 4 łyżki • olej słonecznikowy 4 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 40 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Do żółtek dodajemy wymienione składniki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2787.jpg)
4.
Dodajemy pianę z białek ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2791.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2793.jpg)
6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na formę (25x25 cm) natłuszczonej masłem i posypanej mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2796.jpg)
7.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2803.jpg)
8.
wiśniowy kompot 680 gramów • cukier kryształ 50 gramów
Wiśnie z kompotu pozbywamy pestek (350g) i razem z częścią soku z kompotu (200ml) dajemy je do garnka. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2812.jpg)
9.
skrobia kukurydziana 70 gramów
W reszcie soku mieszamy skrobię kukurydzianą i dolewamy do wiśni. Gotujemy do zgęstnienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2814.jpg)
10.
Ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2817.jpg)
11.
twaróg mielony 500 gramów • cukier puder 40 gramów • cukier waniliowy 20 gramów
Twaróg mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2808.jpg)
12.
Twaróg nakładamy na korpus.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2821.jpg)
13.
Na twaróg dajemy przygotowane wiśnie i ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2826.jpg)
14.
Paryski krem z czekoladą przepis
Według przepisu przygotowujemy krem. Na ciasto wystarczy krem w połowy składników wymienionych w przepisie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2881.jpg)
15.
Krem smarujemy na wiśnie, wygładzamy ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_2889.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_3084.jpg)
17.
Wkładamy do lodówki do stężenia a potem kroimy na porcje. Ciasto dobrze się kroi gdy jest dobrze stężone, ale dobrze jest gdy 20 minut przed podawaniem ciasto wyciągniemy z lodówki - krem jest wtedy smaczniejszy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001676/small/IMG_3087.jpg)
Smacznego!