swiatwemnie.pl

Czereśniowe clafoutis

Czereśniowe clafoutis

    

Delikatne, śmietanowo - masłowe czereśniowe ciasto na francuski sposób.

przepis,fotoprzepis,czereśnie,masło,masło,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta,Sezonowe przepisy

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

Przepis

1. 

czereśnie 300 gramów  cukier kryształ 40 gramów

Czereśnie myjemy, usuwamy pestki i zasypujemy cukrem. Mieszamy.

2. 

żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 2 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  cukier kryształ 75 gramów  masło 80 gramów  mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów

Żółtka, jajka, mąkę i cukier dobrze mieszamy. Dodajemy roztopione masło, mleko i śmietanę do ubijania.

3. 

masło  cukier kryształ

Owalne naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy cukrem.

4. 

Ciasto wylewamy do naczynia i układamy na nie czereśnie.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około 35 - 45 minut.

6. 

Clafoutis podajemy delikatnie ciepłe. Bardzo smaczne jest również zimne, ostudzone w lodówce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się