Czereśniowe clafoutis

Delikatne, śmietanowo - masłowe czereśniowe ciasto na francuski sposób.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,masło,masło,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 115 463 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 0 ?? | kcal | |
czereśnie | 300 195 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 80 588 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 200 128 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 311 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1.
czereśnie 300 gramów • cukier kryształ 40 gramów
Czereśnie myjemy, usuwamy pestki i zasypujemy cukrem. Mieszamy.

2.
żółtko jajka 2 sztuki • jajka kurze 2 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • cukier kryształ 75 gramów • masło 80 gramów • mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów
Żółtka, jajka, mąkę i cukier dobrze mieszamy. Dodajemy roztopione masło, mleko i śmietanę do ubijania.


4.
Ciasto wylewamy do naczynia i układamy na nie czereśnie.

5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około 35 - 45 minut.

6.
Clafoutis podajemy delikatnie ciepłe. Bardzo smaczne jest również zimne, ostudzone w lodówce.

Smacznego!