Delikatne, śmietanowo - masłowe czereśniowe ciasto na francuski sposób.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,masło,masło,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
6
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
średnia
1.
czereśnie 300 gramów • cukier kryształ 40 gramów
Czereśnie myjemy, usuwamy pestki i zasypujemy cukrem. Mieszamy.
2.
żółtko jajka 2 sztuki • jajka kurze 2 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • cukier kryształ 75 gramów • masło 80 gramów • mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów
Żółtka, jajka, mąkę i cukier dobrze mieszamy. Dodajemy roztopione masło, mleko i śmietanę do ubijania.
4.
Ciasto wylewamy do naczynia i układamy na nie czereśnie.
5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około 35 - 45 minut.
6.
Clafoutis podajemy delikatnie ciepłe. Bardzo smaczne jest również zimne, ostudzone w lodówce.
Smacznego!
cukier kryształ | 115 | gramów | |
cukier kryształ | - | ||
czereśnie | 300 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 80 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |