PRZEPISY

Czereśniowe clafoutis

Czereśniowe clafoutis

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Delikatne, śmietanowo - masłowe czereśniowe ciasto na francuski sposób.

przepis,fotoprzepis,czereśnie,masło,masło,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta,Sezonowe przepisy

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

115

463

gramów

kcal

cukier kryształ

0

??

kcal

czereśnie

300

195

gramów

kcal

jajka kurze

2

176

sztuki

kcal

masło

80

588

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mleko tłuste 3,5%

200

128

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

100

356

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

100

311

mililitrów

kcal

żółtko jajka

2

114

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

czereśnie 300 gramów  cukier kryształ 40 gramów

Czereśnie myjemy, usuwamy pestki i zasypujemy cukrem. Mieszamy.

Czereśnie myjemy, usuwamy pestki i zasypujemy...

2. 

żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 2 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  cukier kryształ 75 gramów  masło 80 gramów  mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów

Żółtka, jajka, mąkę i cukier dobrze mieszamy. Dodajemy roztopione masło, mleko i śmietanę do ubijania.

Żółtka, jajka, mąkę i cukier dobrze mieszamy....

3. 

masło  cukier kryształ

Owalne naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy cukrem.

Owalne naczynie żaroodporne smarujemy masłem i...

4. 

Ciasto wylewamy do naczynia i układamy na nie czereśnie.

Ciasto wylewamy do naczynia i układamy na nie...

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około 35 - 45 minut.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około...

6. 

Clafoutis podajemy delikatnie ciepłe. Bardzo smaczne jest również zimne, ostudzone w lodówce.

Clafoutis podajemy delikatnie ciepłe. Bardzo...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się