swiatwemnie.pl

Szpecle z piwnym serem, boczkiem i cebulą

    

Szpecle to w zasadzie są kluski, które znajdziemy w menu w niemieckojęzycznych krajach jako „Spätzle“. Są nie tylko lubiane jako dodatek do mięs z sosem, ale i jako samodzielne danie gdy są wymieszane z serem, boczkiem i innymi smacznymi składnikami.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

boczek przerośnięty300gramów
cebula250gramów
jajka kurze4sztuki
mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T750600gramów
nać pietruszki-
ser piwny180gramów
smalec50gramów
sól½łyżeczki
sól-
woda420mililitrów
woda-

1. 

cebula 250 gramów  boczek przerośnięty 300 gramów  smalec 50 gramów

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Na małe kostki kroimy boczek. Na patelni rozgrzewamy smalec i boczek z cebulą, około 10 minut, często mieszając smażymy.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 600 gramów  jajka kurze 4 sztuki  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki  woda 420 mililitrów

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i wodę. Wyrabiamy gładkie półpłynne ciasto.

3. 

woda  sól

Ciasto przecieramy przez formę na kluseczki, na gorącą osoloną wodę.

4. 

Około 5-6 minut gotujemy, zanim szpecle wypłyną na wierzch.

5. 

Potem je odcedzamy i na sitku szybko przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy do odcieczenia i z powrotem dajemy je do garnka w którym je gotowaliśmy, przykrywamy.

6. 

ser piwny 180 gramów

Piwny ser kroimy w kostkę i dodajemy go do cebuli z boczkiem.

7. 

Mieszamy na średnim ogniu aż ser się roztopi. W tej fazie przygotowania polecamy mieć włączony wentylator w okapie i dobrze wietrzyć, piwny ser ma podczas roztapiania mocny szczypiący zapach.

8. 

Zawartość patelni dodajemy do kluseczek i wszystko razem dobrze mieszamy.

9. 

nać pietruszki

Podajemy ze świeżą nasiekaną natką pietruszki i szklanką schłodzonego piwa.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się