swiatwemnie.pl

Szpecle z piwnym serem, boczkiem i cebulą

     

Szpecle to w zasadzie są kluski, które znajdziemy w menu w niemieckojęzycznych krajach jako „Spätzle“. Są nie tylko lubiane jako dodatek do mięs z sosem, ale i jako samodzielne danie gdy są wymieszane z serem, boczkiem i innymi smacznymi składnikami.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Boczek przerośnięty300gramów
Cebula250gramów
Jajka kurze4sztuki
Mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
Mąka chlebowa pszenna t750600gramów
Nać pietruszki
Ser piwny180gramów
Smalec50gramów
Sól½łyżeczki
Sól
Woda420mililitrów
Woda

1. 

cebula 250 g  boczek przerośnięty 300 g  smalec 50 g

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Na małe kostki kroimy boczek. Na patelni rozgrzewamy smalec i boczek z cebulą, około 10 minut, często mieszając smażymy.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 600 g  jajka kurze 4 sztuki  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki  woda 420 ml

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i wodę. Wyrabiamy gładkie półpłynne ciasto.

3. 

woda  sól

Ciasto przecieramy przez formę na kluseczki, na gorącą osoloną wodę.

4. 

Około 5-6 minut gotujemy, zanim szpecle wypłyną na wierzch.

5. 

Potem je odcedzamy i na sitku szybko przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy do odcieczenia i z powrotem dajemy je do garnka w którym je gotowaliśmy, przykrywamy.

6. 

ser piwny 180 g

Piwny ser kroimy w kostkę i dodajemy go do cebuli z boczkiem.

7. 

Mieszamy na średnim ogniu aż ser się roztopi. W tej fazie przygotowania polecamy mieć włączony wentylator w okapie i dobrze wietrzyć, piwny ser ma podczas roztapiania mocny szczypiący zapach.

8. 

Zawartość patelni dodajemy do kluseczek i wszystko razem dobrze mieszamy.

9. 

nać pietruszki

Podajemy ze świeżą nasiekaną natką pietruszki i szklanką schłodzonego piwa.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się